Pandeminin 'Parlayan Yıldızı' Meslek Liseleri
Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs sonrası Türkiye'deki okullar uzaktan eğitime geçti. Ancak meslek liseleri, salgın sürecinde gerekli olan ürünleri sağlamak için çalışmalarına devam etti. Bu dönemin 'parlayan yıldızı' olarak anılan meslek liseleri maskeden dezenfektana, tek kullanımlık önlükten solunum cihazına kadar pek çok ürün üretti. Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, meslek liseleriyle ilgili soruları yanıtladı.
Bu yıl meslek liseleri kontenjanının yüzde 65 artüğmı söyleyen Özer, mesleki eğitim anlamında yeni bir döneme girildiğini belirtiyor.
KONTENJANIMIZ ARTTI
Pandemi sürecinde meslek liseleri ön plana çıktı. Bu süreç nasıl gelişti?
■ Son iki yıldır mesleki eğitimi güçlendirmek için çok önemli projeleri hayata geçirdik. Mesleki eğitimin üretim kapasitesini artırdık. Mesleki eğitim çok boyutlu bir iyileştirme sürecine girdi. Bakanlık olarak biz de salgınla mücadele günlerinin başlangıcından itibaren mesleki eğitimde üretim kapasitesini harekete geçirdik. Bakanlığımız 81 ilde sürecin koordinasyonunu ve gerekli yatırım desteklerini sağladı.
Üretim sürecek mi?
■ Toplumun ihtiyacı devam ettikçe meslek liseleri de üretmeye devem edecektir. Burada bir süre vermek söz konusu değil. Meslek hselerimiz salgından önce de üretim yapıyorlardı. Salgın süresince sadece odak noktası değişti.
Şu anda kaç meslek lisesi var? Kaç öğretmen görev alıyor ve ne kadar öğrenci öğrenim görüyor?
■ Ülke genelinde 2 bin 485 mesleki ve teknik Anadolu lisesi, 783 çok programlı Anadolu lisesi ve 328 mesleki eğitim merkezi olmak üzere toplam 3 bin 596 okulumuzda 1 milyon 421 bin 704 öğrencimiz eğitim alıyor. Ayrıca bu okullarda 127 bin 850 öğretmen görev yapıyor.
Bu yıl sınavla öğrenci alacak kaç meslek lisesi var? Bu sayının arttırılması düşünülüyor mu?
■ 2019 yılında 522 okulda yer alan 24 bin 360 kontenjana sınavla öğrenci almıştık. Bu yıl 603 okulda 40 bin 164 kontenjana sınavla öğrenci alacağız. Kontenjanlar yaklaşık yüzde 65 oranında arttı.