Atatürk
    BAŞARI HİKAYELERİ
İstanbul'daki Meslek Lisesi Öğrencileri Depremzedeler İçin Okullarına Koştu

İstanbul'daki mesleki ve teknik Anadolu lisesi öğretmen ve öğrencileri, "asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen afetzedeler için ekmek, battaniye ve soba gibi ihtiyaç malzemeleri üretiyor.

Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan, 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden etkilenen 10 il için kolları sıvayan gönüllü öğretmen ve öğrenciler, okullarındaki atölyelerde üretim yapmaya başladı.

Gönüllü velilerin de destek olduğu, 45 okulun bünyesindeki atölyelerde sürdürülen çalışmalarla ekmek, kurabiye ile kumanya hazırlanıyor. Atölyelerde ayrıca battaniye, atkı, bere, eşofman, panço, soba, plastik kaşık ile çatal ve tabldot da üretiliyor.

Okullarda üretilen 60 bin ekmek, 10 bin kumanya, yaklaşık 4 bin battaniye, 200 soba, 800 atkı ve bere depremzedelere gönderiliyor.

Öğretmenler ve öğrenciler çalışmaları anlattı

Ümraniye Halide Edip Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Ebru Kaya, çalışmalarla ilgili, deprem olduğu andan itibaren ne yapabileceklerini düşünerek karar verdiklerini söyledi.

Tüm atölyelerini aktif hale getirmeye çalıştıklarını dile getiren Kaya, ham maddeyi temin ettiklerini ve ekmeğe çok ihtiyaç olduğunu bildikleri için hemen üretime başladıklarını anlattı.

Kaya, yiyecek-içecek hizmetleri öğretmenleri, gönüllü veliler, dışarıdan gelen öğretmenler ve öğrencilerle 12 bin ekmek ürettiklerini ve üretmeye devam ettiklerini kaydetti.

Üretim için çok fazla un bağışı aldıklarını belirterek bağışçılara teşekkür eden Kaya, "İnanıyorum ki depremzedelere bu çok faydalı olacak, ulaşacaktır. Milli birlik ve beraberlik içerisinde kötü günü de atlatacağımıza inanıyorum. Bu ekmek üretim atölyesinin kurulumundan dolayı da (Milli Eğitim Bakanı) Mahmut Özer Bakanımıza çok teşekkür ediyorum. Çok büyük emekleri oldu. Ne kadar gerekli bir temel besin maddesinin ne kadar gerekli zamanlarda, gerekli yerlere ulaşmış olduğunu da görmüş olduk." diye konuştu.

Bunun haricinde moda tasarım teknolojileri atölyesinin de çalıştığını belirten Kaya, battaniye, çocuk battaniyesi, panço, eldiven, atkı, bere gibi deprem bölgesinde gerekli olan bütün materyalleri öğrenip, bunları ürüne çevirecek maddeler geliştirdiklerini aktardı.

Kaya, ürünlerini Kızılay, kaymakamlık ve belediye aracılığıyla deprem bölgelerine ulaştırmaya çalıştıklarını ve üretimin devam ettiğini söyledi.

Hazırladıkları ürünleri gün sonunda ilgili birimlere ilettiklerini anlatan Kaya, sadece üretim yapmadıklarını ve çevre okullar ile velilerden gelen yardımları, okullarında sevkiyat sürecinde ıslanmaması için uygun hale getirerek gönderdiklerini kaydetti.

Kaya, battaniye üretiminin kumaşa bağlı olduğunu dile getirerek, 250-300 civarında kişisel battaniye, 100-150 civarında çocuk battaniyesi ürettiklerini anlattı.

Yiyecek İçecek Hizmetleri Alan Şefi Engin Nefes de bakanlığın ekmek üretim atölyesiyle ilgili bir projesinin olduğunu aktararak, "Burada günlük 12 bin ekmek üretimimiz var ve bunları depremzedelere ulaştırıyoruz. Şu an eğitim-öğretim tatil olduğu için gönüllü öğretmenlerimiz, öğrencilerimiz ve okulumuzun personeli yardım ediyor. Yoğunluk oluyor ama malum şartlarda onları önemsemiyoruz." ifadelerini kullandı.

"Onlara yardım etmek için uğraşıyoruz"

Moda-tasarım bölümü 12. sınıf öğrencisi Sıla Arslan, depremzedelere yardım etmek için çok çaba gösterdiklerini belirterek, şunları aktardı:

"Çok üzüldük. O yüzden battaniye dikimi, kıyafet olsun elimizden ne geliyorsa onlara yardım etmek için uğraşıyoruz. İnşallah katkıda bulunmuşuzdur. Hem dışarıdan gelen bir sürü abla var hem açık liseden gelenler var hem de biz öğrenci olarak geldik buraya katkıda bulunmaya çalışıyoruz."

"Düğümleniyor her şey boğazımızda"

Açık Öğretim Okulu moda-tasarımı bölümü 12. sınıf öğrencisi Sevcan Saltan, katkıda bulunduğu için mutlu olduğunu söyleyerek, duygularını şöyle anlattı:

"Çok şey var da aslında, düğümleniyor her şey boğazımızda. Elimizden geleni yapıyoruz. Okulumuza da çok teşekkür ediyoruz böyle bir fırsat verdi bize. En azından bir şeyler yapıyoruz kalbimiz, yüreğimiz soğuyor. Yapamıyoruz, elimizden bu kadar geliyor. Burada battaniye diktik. Polar daha sıcak olduğu için alt-üst eşofman takımı, bereler diktik."

Moda-Tasarım Alan Şefi Çiğdem Sarı da okuldaki 6 atölyelerini depremzedelere bere, battaniye ve eşofman takımı üretmek için açtıklarını anlattı.

Depremzedeleri sıcak tutabilecek her türlü ürünü üretip gönderdiklerini söyleyen Sarı, herkesin elinden geleni yapmaya çalıştığını, kendisinin de bu konuda heyecanlı olduğunu dile getirdi.

Çalışmalara gönüllü olarak katılan gıda mühendisi Naime Gül, gönüllülerle birlikte İstanbul bazında 60 bin ekmek ürettiklerini, ürünleri bölgeye hijyenik şartlar altında gönderdiklerini ve el birliğiyle çalıştıklarını belirtti.

Depremzedeler için soba üretiliyor

Ümraniye Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Nurettin Tombak, deprem bölgesindeki acıları hafifletmek için gönüllü öğretmenlerle birlikte hareket başlattıklarını ve bu kapsamda çadır sobaları ya da ısınma sobaları oluşturmayı amaçladıklarını kaydetti.

Öğretmenlerin bağışlarıyla malzeme temin ettiklerini ifade eden Tombak, bu malzemelerle metal teknoloji alanındaki öğretmenlerin üretime başladığını anlattı.

Sobanın üretim sürecindeki aşamalarını belirten Tombak, ilk başta günde 20-25 soba üretimi yapmak için işe koyulduklarını ancak günde 40 sobayı hazır şekilde teslim etmek istediklerini aktardı.

"O acılara merhem olmak istiyoruz"

Deprem bölgesinde büyük acılar yaşandığını belirten Tombak, "Bütün millet olarak yaşadık. O acılara merhem olmak istiyoruz biz de. Zaten biz pandemi yıllarında da üreten meslek liseleri olarak çalıştık. Siperlik, maske yaptık. Biz, 26 bin siperlik ürettik okulumuz olarak. 13 ilimizin sağlık kuruluşlarına teslim ettik bu siperlikleri. Biz, meslek liseleri olarak milletimizin her zaman kötü gününde de iyi durumunda da hep yanındayız. Her zaman üretim devam ediyor bizde. İyi zamanlarda okullarımıza sıra üretiyoruz. Kötü zamanlarda da ne gerekiyorsa mutlaka o üretime katkıda bulunmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Metal bölümü 10. sınıf öğrencisi Osman Alperen Akçağ, depremden dolayı üzgün olduklarını ve yardım etmek istediklerini söyleyerek, üretilen sobaların tırlara yüklenerek deprem bölgelerine gönderileceğini anlattı.

"Bu soğuk havalarda en azından bir sobayla sıcak dokunuş yapalım istedik"

Metal Teknolojisi Öğretmeni Çetin Ural, okuldaki öğretmenlerin yardımı ve desteğiyle ne yapabileceklerini düşündüklerini ve bu soğuk havalarda en azından bir sobayla bir sıcak dokunuş yapmak istediklerini söyledi.

Ural, "Elimizden gelen bu çünkü. Daha fazlası gelemedi şimdilik elimizden. Arkadaşlarımızla bir miktar para topladık ve hep birlikte bu sobayı tasarlayıp, onlara yardımcı olabilmek, bir dokunuş yapabilmek için bu süreci başlattık. Allah razı olsun herkesten. Hep birlikte bir şeyler yapmaya çalışıyoruz elimiz erdiğince." dedi.