Atatürk
    BAŞARI HİKAYELERİ
Meslek Lisesi AFAD’ın Dikey Kurtarma Cihazlarına Lityum Fosfat Demir Bataryası Geliştirerek Üretime Başladı

Mesleki eğitimde gerçekleştirilen devrimle, meslek lisesi öğrencileri bir taraftan eğitim alırken ülkemize katma değer katmaya devam etmektedir.

Ülkemizde yaşanabilecek muhtemel afet ve acil durumlarda gerekli desteğin sağlanması, hizmetlerin etkinliğinin artırılması ve sürekliliğinin sağlanması adına sivil savunma uzmanları koordinesinde, 81 İlde " Arama ve Kurtarma Birimi Ekipleri" (AKUB Ekipleri) faaliyetlerini sürdürmektedir. Okul ve kurumlarda muhtemel afet ve acil durumlar için önleyici ve sınırlandırıcı tedbirlerin alınması, afet ve acil durum planlarına uygun bir biçimde süreçlerin hassasiyetle yönetilmesi gerekli görülmektedir.

AFAD tarafından Afet ve acil durum hizmetlerinin daha etkin bir şekilde yürütülmesi için gerekli önlemler alınmaktadır. Afet ve acil durumların meydana gelmesinden önce; zararları azaltma, hazırlık, olay sırasında yapılacak müdahale ve olay sonrasında gerçekleştirilecek iyileştirmeler ile ilgili çalışmalar yürütülmektedir. BAFAD kurtarma ekipleri tarafından kurtarma sırasında “Dikey Kurtarma Cihazı” kullanmaktadır. Bu kapsamda cihazın kullanımı sırasında bataryasıyla ilgili sorunlar tespit edilmiştir. Meslekî ve Teknik Eğitim Ar-Ge okullarından Yenimahalle Şehit Mehmet Şengül Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi cihazdaki yazılım kısıtlamalarına karşın özgün kart tasarımı ve yazılımlarını geliştirilerek yeni batarya blok tasarımları ve denemeleri başarı ile gerçekleştirmiştir. Sahada cihazı kullanan AFAD personelinin teknik istemleri doğrultusunda batarya bloğuna akü enerjisinin bitmesi durumunda sesli uyarı özelliği eklenmiştir. Saha kullanımlar için gerektiğinde AC şebekeden çalışma bağlantı özelliği eklenmiş, batarya bloğu enerji izleme analizör uygulama yazılımı hazırlanıp cep telefonu üzerinden Akülü Liberatör cihazın batarya bloğuna bluetooth ile bağlanarak operatöre batarya durumu hakkında detaylı raporlama yapması sağlanmaktadır.

Bu sayede sahaya giden AFAD personelinin cihazı kullanmadan önce cihaz hakkında teknik verilere sahip olması amaçlanmıştır. Bu özellikleri ile mevcut batarya bloklarında olmayan birçok özellikler eklenmiş, böylelikle cihazların sahada daha yoğun ve sürekli kullanılması amaçlanmıştır. Cihazlarımızın AFAD, Türk Silahlı Kuvvetleri, İtfaiye gibi özel kurumlarımızda kullanılan standart ürün olmaları ve bu cihazların askeri ürün kategorilerinde olması nedeniyle olası ithalat kısıtlamalarına karşın gerçekleştirdiğimiz bu yerlileştirme hamlesi ile ülkemize katma değeri yüksek yeni ürün sunulmakta olması, tamamen ithal oluyla karşılanan ihtiyacın Ülkemizde ve okulumuzda üretilmesi, mali olarak da 1/3 daha ucuza mal edilmesi sağlanmıştır. Cihaz Kurtarma Ekipleri, İtfaiyeciler, Özel Operasyon Timleri, Askeri Uygulamalar, Telekom Çalışanları, Halatla Çalışanlar, Dağ ve Mağara Kurtarma Ekipleri vb. kullanım alanları bulunmaktadır.