Gaziantep İli Şehitkâmil ilçesi Mehmet Nurettin Horoz Lojistik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Elektrik-Elektronik Teknolojisi alanı öğretmen ve öğrencileri eğitim kurumları, akademi ve üniversiteler için öğrencilerin pratik yapabileceği, modülleri test edebileceği özel bir Kumanda ve Kontrol Atölyesi Deney Seti yaptılar.
Otomatik Kumanda Deney Setinin amacı teknolojik gelişmeler ışığında, mesleki eğitim kurumlarındaki eğitimi sanayi ve iş piyasasıyla paralel yürütebilecek, teknolojik entegrasyon ile öğrenmeyi kolaylaştırıp kalıcı hale getirecek, konunun doğrudan bağlı olduğu iş piyasası ve diğer bilim dalları ile arasında bağlantıyı kurarak konuyu çok yönlü ele almaya imkan tanıyacak bir eğitim donanımı oluşturmaktır. Kumanda devrelerinde kullanılan devre elemanları ile yapılacak devreleri kolayca kurmak, çalıştırmak ve bu devre elemanlarının en kolay şekilde kavranabilmesi sağlanmıştır. Ayrıca deney setinin tasarımında yönetmelikteki maddelere uygun olarak kullanıcı güvenliği ön planda tutulmuş olup gerekli güvenlik standartlarına uyulmuştur. Ülkemizde mesleki ve teknik öğretimde kullanılan Otomatik Kumanda Deney Setleri çok pahalı olmasından ve bunun yanında müfredatta bulunan bazı uygulamalara imkân vermemesi problem durumundan ortaya çıkan bir projedir. Yapılan deney seti uygun maliyetle ve çok çeşitli uygulamalar yapılabilecek şekilde tasarlanarak bu sorunu ortadan kaldırmayı planlamaktadır.
Projenin Hedef Kitlesi
• Mesleki ve Teknik öğretim kurumlarındaki öğrenciler,
• Üniversitelerin Mühendislik Fakülteleri, Meslek Yüksek Okulları ve burada okuyan öğrenciler,
• Kumanda Kontrol sistemleri üzerine personellerine eğitim veren fabrikaların ARGE birimleri
Teknik Özellikler
• En az 1 adet acil durdurma butonu, start/stop butonu, 3 faz 4x25A 30 mA kaçak akım rölesi, üç faz 3x25A sigorta koruması ile koruma yapılmıştır. Enerji verildiğinde her faza ait sinyal lambası vardır.
• Eğitim seti enerjisi, enerji ünitesi üzerine konulan anahtarlı bir kilit sistemi ve start/stop buton ile kontaktör üzerinden sağlanmıştır.
• Üç adet değişik renkteki sinyal lambası uçları da çift yalıtımlı banana soketlerle deneyde kullanılabilecek şekilde enerji ünitesine çıkarılmıştır.
• Ünite üzerindeki malzemeler, kompakt laminant malzeme üzerine sabitlenmiştir.
• Deney paneli en az 4 mm kalınlığında kompakt laminant malzemeden üretilmiştir.
• Modüllerin yer aldığı sabit alan masa genişliğinde, arka bölüme dik monte edilmiştir.
• Tüm malzeme deney bağlantı uçları 4 mm çift yalıtımlı born vida ve soketlerle kompakt laminant malzeme üzerine çıkarılmıştır. Masa kumanda panosundaki devre elemanlarının değiştirilebilmesine uygun olarak, arka kapak sökülebilir-çıkarılabilir şekildedir.
• Bağlantı noktaları (born klemens) nikel kaplı ve akım kapasitesi 20A dir. Geliştirdiğimiz bağlantı yönetimi sayesinde öğrenciler malzemeleri tanır, inceler, malzemeler üzerindeki açıklamalara göre kontak çeşitlerini öğrenir ve gerçek bağlantı yapar.
• 1 faz paket şalter, 3 faz paket şalter, yıldız-üçgen paket şalter, Enversör şalter, Kutup değiştirici paket şalter, 4 adet kontaktör 2 NA, 2 NK yardımcı kontaklı, 2 adet çok fonksiyonlu zaman rölesi (0,5 sn- 30 saat), Faz sırası-koruma rölesi, Aşırı akım rölesi, Düşük akım rölesi, Aşırı ve Düşük gerilim rölesi, 2 adet motor koruma şalteri, Soft starter, 2 adet *Makaralı sınır anahtarından ve DC-AC ölçüm grubu bulunmaktadır
Elektrik-Elektronik alanında ayrıca PLC Deney Seti yapılmaktadır. Bu doğrultuda Otomasyon sektörünün önde gelen firmalarından biri olan SIEMENS’in yakın zamanda piyasaya sürmüş olduğu SIMATIC ailesinin yeni nesil PLC’lerinden olan S7 – 1200 CPU 1212C’nin kullanıldığı bir eğitim seti tasarlanmıştır.
Bu eğitim seti üzerinde bulunan PLC S7 – 1200 ‘ün kullanıcı tarafından çeşitli alanlarda kullanılmak üzere bir simülasyon imkanı sağlamaktadır.
Eğitim setinde PLC’nin giriş ve çıkışları fonksiyonel bir yapıda kullanılmaya imkân verecek şekilde konumlandırılmıştır. Üzerinde bulunan buzzer, trafik ışıkları ve step motor gibi çıkış birimlerinin kontrolünün yanı sıra kullanıcıya analog veri işleme imkânı da sunan bir sistem olarak tasarlanmıştır.
Kullanılan PLC DC/DC/DC özelliğindedir. Burada 1.DC PLC’nin DC bir kaynaktan beslenmekte olduğunu, 2. DC PLC’nin Dijital girişlerinin DC olduğunu, 3.DC ise dijital çıkışların bir transistor üzerinden DC olarak verildiğini anlatmaktadır. Bu PLC’nin 8 adet dijital girişi, 6 adet dijital çıkışı, 2 adet analog giriş ve 1 adet analog çıkış(opsıyonel) bulunmaktadır. Amaç SiemensS7 – 200 PLC’lerin yerini alacak olan bu yeni nesil PLC’nin sanayide kullanımı simüle ederek öğrenilmesini sağlamaktır.
PLC S7-1200 eğitim setinin meslek liselerinin genel amaçlarından olan üreten toplum, ara eleman yetiştirme ve iş başında eğitim amaçlarına uygun olup güncel fabrika otomasyon sistemlerine uyumludur. Bu deney seti sayesinde ders sırasında öğrenciler iş başında uygulayacakları uygulamaları birebir tecrübe etme imkânı bulmaktadır.
Okulun Harita-Tapu-Kadastro alanında ise döner sermaye kapsamında ISO 7010, ISO 23501 gibi iş sağlığı ve güvenliği yönetmelikleri ve MEB Kurum Tanıtım Kılavuzu dikkate alınarak kapı isimliği, kapı numaratajı, kat yönlendirme levhaları, kurumlar için gerekli uyarı işaretleri ve acil durum tahliye planları yerinde inceleme ve gerekli ölçümler yapılarak çizimi, basımı ve montajı yapılmaktadır.