Atatürk
    BAŞARI HİKAYELERİ
Okul Asansörleri Meslek Liselilere Emanet

Bir yandan eğitim görüp bir yandan iş yaşamında deneyim kazanan Alibeyköy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri okul yönetiminin anlaşmasının olduğu başka okullara ‘asansör bakım ve onarım hizmeti’ veriyor. 17 öğrenciden oluşan asansör bakım ekibi deneyimin yanında emeklerinin karşılığı olarak para da kazanıyor.

Kıraç Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, İHKİB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Etiler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne hizmet veren öğrenciler aynı zamanda 2 bin 300 öğrencinin bulunduğu kendi okullarının da Asansör tamir, bakım ve onarımı yapıyor. Alibeyköy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Asansör Tamir Ekibi daha fazla okulun talebini karşılayabileceklerini belirtip yeni çalışmalar için de talep gelmesini bekliyor.

Okulun asansör bölümü öğretmeni Mustafa Darka 3 firmayla protokol imzaladıklarını belirterek, “Bu firmaların bize sunmuş olduğu malzemelerle atölyelerimizin gerekli donanımları kuruldu. Öğrencilerimiz atölyede hem pratik hem teorik bilgi sahibi olurken bu projeyle de saha tecrübesi ediniyorlar” diyor. Darka çalışmaları hakkında şu bilgileri veriyor: Kamu kurumlarındaki asansörlerin yıllık periyodik bakımlarının yapılması, arızalarının giderilmesi gerekiyor. Bu kapsamda döner sermaye çalışmasıyla bu konuyu üstlenip üstlenmeyeceğimizle ilgili bir araştırma yapıldı ve bu konuda görevlendirildik. Valilik ve kaymakamlık aracılığıyla İstanbul’daki MEB dışı kamu binalarına da hizmete başlamaya hazırlanıyoruz.

EKİP 12’NCİ ÖĞRENCİLERİNDEN OLUŞUYOR

Son sınıf öğrencilerimiz haftanın 3 günü sanayide bir işletmede çalışıyorken 2 gün de okula geliyorlar. Sanayi tecrübeleri olduğu için bu hizmeti verirken genelde onlardan yararlanıyoruz. Bu öğrenciler ekipte dönüşümlü olarak yer alıyor. Gözlem yapmaları ve deneyim kazanmaları için 9, 10 ve 11’inci sınıf öğrencilerimizi de işlere götürüyoruz, onlar şimdilik sadece izliyorlar. 12’inci sınıf öğrencilerimiz mezun olunca sırayla onların yerini alacaklar.

İŞ BAŞI BİN LİRAYA KADAR KAZANIYORLAR

Kazanç, yapılan işe göre değişiyor. İşin maliyet ve kar payı kısmı var. Revizyon işiyse kazanç yüksek oluyor, bakım onarımın ise nispeten daha az getirisi var. İş başına çıkan kar payının yüzde 30’u çocuklara veriliyor. Bu da öğrenciler için önemli bir kazanç oluyor. Öğrenciler bu işlerden aylık ortalama bin liraya kadar gelir elde ediyor.

OKURKEN DENEYİM KAZANIYORUZ

Mücahit Görmüş: Ben bakım ve montajda yeterince bilgi sahibi olduğum için bir yandan da üretim kısmında çalışıp onu öğrenmeye çalışıyorum. Sadece piyasada daha önceden çalışmış deneyimli ustalarımızın anlatmasıyla değil uygulayarak da öğreniyoruz. Okulların kabin kontrolü ve rutin bakımlarından da sorumluyuz.

Berkan Yürür: Arkadaşlarımızla ekip olarak çalışıyoruz. Her gittiğimizde mesleğimizi daha iyi tanıyoruz. Çok farklı özellikte asansörler var ve bunların her birini okulda görme şansımız olmuyor o nedenle yeni ve eski teknolojileri gelen işlere gittikçe yakından görüyoruz.

Umut Raşit Erdoğan: Bu işi devam ettireceğimiz için neler yapabileceğimizi öğrenmemiz önemliydi. Buradan mezun olduğumuzda, nitelikli bir eleman kadar donanımlı, her şeyi biliyor olacağız.

Esma Nur Dayan: Kızlar yapamaz, burası kızlara göre değil diyorlar ama aklımızı kullanırsak güzel şeyler yapabileceğimize inanıyorum. Eyüpsultan’da bir asansör firmasında staj yapıyorum aynı zamanda okulda da tecrübe kazanıyorum.