Sultan 2.Abdülhamid Han tarafından 1891 yılında dönemin ziraatcilerini yetiştirmek ve zirai alanda çalışmalar yapmak üzere kurulan 130 yıllık tarihi okul Bursa Hamidiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, 2021 yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Tarım Alanında Ar-Ge Merkezi okulu olarak belirlendi.
Tarım alanında Ar-Ge kapsamında birden fazla proje çalışmasının yapıldığı okulda, Tarım alanı öğretmen ve öğrencileri yürüttükleri ARGE çalışmalarıyla geleneksel tarımı teknoloji ile harmanlayarak otonom seralarda üretime ve ürün araştırmalarına başladı.
Okulda yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi veren okul müdürü Ali Cihan “Tarım Alanı öğretmenlerimizle, teknolojiyle donatılmış akıllı otonom seralarda çağa uygun yenilikçi ve üretken ziraatçileri yetiştirmeyi hedefliyoruz. Projemizle tarımsal bilgi birikiminin teknolojiyle entegrasyonunu sağlayarak, kendi kendini yöneten Otonom Sera ile akıllı tarım uygulamasına katkı sunmayı hedefliyoruz. Ağustos ayı sonunda da tamamlanması planlanan otonom seramızda yapay zeka sayesinde bitkilerin gelişim verileri, bitki yetiştirme periyodu boyunca gerekli olan karbondioksit, oksijen, su, ışık, sıcaklık, besin elementleri anlık olarak ölçümlenerek veri tabanında işlenmesi sağlanacaktır. Bu doğrultuda otonom sistem yapay zekayla daha verimli ve optimize çalışmayı uygulayarak ürünün verim ve kalitesini artıracaktır.” dedi.
Sürecin her aşamasında aktif şekilde rol olan öğrenciler; yapılan çalışmaların mesleki gelişimlerine önemli katkılar sunduğuna değinerek “Son yıllarda başka ülkelerde yapılan akıllı tarım uygulamalarını hep duyuyorduk, okulumuzun Ar-Ge Merkezi olmasıyla birlikte bizim de Akıllı Tarım Uygulamalarına yönelik projeler yapıyor olmamız geleceğin ziraatçileri olan biz öğrenciler için sevindirici ve bunun içerisinde görev almaktan dolayı çok mutlu ve heyecanlıyız.” dediler.