Filenin Sultanları'nın 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları'nda son Olimpiyat Şampiyonu Çin'i set vermeden mağlup etmesi, voleyboldaki başarının tesadüf olmadığını bir kez daha gözler önüne serdi. Ay-Yıldızlı sporcularımız gösterdiği mücadeleyle, herkesi kendilerine hayran bıraktı. Peki Türkiye voleybolda hem milli takım hem de takımlar düzeyinde bu başarı istikrarını nasıl yakaladı?
ÜÇ DÜZEYDE HAZIRLANIYORLAR
Fabrika voleybol, 1 Temmuz 2013 tarihinde TVF bünyesinde çalışmalarına başlayarak 6-12 yaş grubundaki çocukların sporla tanışmalarını ve sporu yaşamlarının bir parçası haline getirmelerini sağlamak amacıyla kuruldu. Fabrika Voleybol Okulları aynı zamanda, uygulanan çalışma planlarının yaşa özgü olması ve her öğrencinin kendi yaş grubundaki bireylerle çalışmasına yönelik hayata geçirilmiş bir eğitim sistemi. 2013 yılında Ankara'da 6 antrenör ile hizmet vermeye başlayan Fabrika Voleybol Okulları, 2021 yılı itibarıyla toplam 33 okulu, 102 antrenörü ve yaklaşık 2100 minik voleybolcu ile çalışmalarını sürdürüyor. Antrenman programları, federasyonun hareket bilim uzmanları tarafından sporcuların yaşları ve gelişim düzeyleri göz önünde bulundurularak oluşturuluyor. Fabrika Voleybol Modülleri, çocukların farklı yaş ve gelişim özelliklerine (6-7 yaş Temel Hareket Eğitimi, 8-9 Yaş Mini Voleybola Geçiş, 10-12 Yaş Mini Voleybol) göre gelişimsel ve bütüncül olarak üç düzeyde hazırlandı.
FEDERASYONUN 3 OTELİ VAR
Türkiye Voleybol Federasyonunun üç tane oteli var. Bu oteller İzmir, İstanbul ve Ankara'da bulunuyor. İzmir'deki otel 56 oda, 112 yatak kapasiteli. İstanbul'daki otelde ise 74 oda ve 150 yatak kapasitesinin yanı sıra toplantı, konferans, fitness ve kapalı otopark bulunuyor. Bu otellerde milli sporcular kamp yapma imkanı buluyor. Sporcularımız seyahat sıkıntısı yaşamamış oluyor.
VOLEYBOL LİSESİ'NDEN KULÜPLERE
Öğrenciler Türkiye Voleybol Federasyonun İkinci Lig'deki takımında oynuyor. Gençleri isteyen kulüplerden ise bir bedel istenmiyor.
Lisede tam 365 öğrenci eğitim görüyor. Bunların 202'si yatılı olarak lisede kalıyor. 3 öğün yemekleri diyetisyenlerin belirlediği şekilde öğrencilere veriliyor. Tüm bilimsel testlerden faydalanılıyor. Öğrenciler ayrıca psikolog desteği de alıyor. Türkiye Voleybol Federasyonunun antrenörleri öğrencilere antrenman yaptırıyor. Bu okuldan mezun olan öğrenciler voleybol antrenörü de olabiliyorlar. Bunun yanı sıra okulda İstatistik Antrenörlüğü ve Voleybol Hakemliği dersleri de veriliyor. Federasyon'un 2. Lig'de TVF Spor Lisesi Voleybol İhtisas Kulübü adında bir takımı var. Bu öğrenciler bu takımla birlikte maçlara çıkıyor. Öğrenciler bu uygulama ile birlikte müsabaka tecrübeleri yaşamış oluyorlar.
HER SENE 90 ÖĞRENCİ
Yetenekli öğrencileri isteyen kulüplerden ise bir bedel talep edilmiyor. Her sene yetenek parkurunu geçen 90 öğrenci liseye kayıt yaptırıyor. Bu sene tam 300 başvuru yapıldı. Bu sayının her sene daha yukarı çıkması hedefleniyor. Öğrenciler antrenmanların dışında boş vakitlerinde müzik, sinema, tiyatro gibi sanatsal eğitimler de görüyorlar.
ALTYAPIYI TAKİP EDİYOR
Türkiye'yi karış karış gezen İtalyan antrenör Giovanni Guidetti, altyapı idmanlarıyla da yakından ilgileniyor ve gençlere voleybol sevdasını aşılıyor.
A Milli Kadın Voleybol Takımı Antrenörü Giovanni Guidetti bu büyük projenin önemli isimlerinden biri. 48 yaşındaki İtalyan çalıştırıcı Türkiye'yi karış karış gezerek genç voleybolcularla yakından ilgileniyor. Zaman buldukça altyapı antrenmanlarını da takip ediyor. Başarılı çalıştırıcı ayrıca karşılaşacağı takımların detaylı bir şekilde analizini yapıyor.
16 TAKIMI BÜYÜK ÖNEM KAZANIYOR
Kadın ve Erkek Altyapı Milli Takım Koordinatörleri tarafından ülke genelinde yıl boyunca taramalar yapılıyor. Alt yaş gruplarındaki takımların, Avrupa ve Dünya şampiyonalarında yarışabilmesi için doğru oyuncu havuzunun oluşturması adına U16 yaş grubuna büyük önem veriliyor. Tecrübeli antrenörler tarafından belirlenen yaş, kilo ve fiziksel ölçüler baz alınarak Türkiye genelinde taramalar yapılıyor. Bununla beraber çalıştığı antrenörün inisiyatifine bağlı olarak, motor becerileri bakımından gelişmiş olan sporcular da gelişim kamplarında teknik ve fiziksel açıdan gözlemlenerek takip edilmeye devam ediliyor. Bu taramalar ile eş zamanlı olarak ülkemizde yapılan altyapı müsabakaları (festival voleybol, Türkiye şampiyonaları, GSGM bünyesinde yapılan Anadolu yıldızları ve Milli Eğitim okul sporları faaliyetleri vb.) takip ediliyor.
BAŞARILAR
Sultanlar
2003 Avrupa 2.'si
2012 Dünya GP 3.'sü
2019 Avrupa 2.'si
Efeler
1959 Akdeniz Oyunları 2.'si
1971 Akdeniz Oyunları 2.'si
1987 Akdeniz Oyunları 2.'si
1997 Akdeniz Oyunları 2.'si
1963 Akdeniz Oyunları 3.'sü
1967 Akdeniz Oyunları 3.'sü
1993 Akdeniz Oyunları 3.'sü
2001 Akdeniz Oyunları 3.'sü
2008 Avrupa Ligi 3.'sü
2010 Avrupa Ligi 3.'sü
2012 Avrupa Ligi 2.'si
2018 Avrupa Ligi 3.'sü
2019 Avrupa Ligi Şampiyonu
2021 Avrupa Ligi Şampiyonu