Atatürk
    Haberler
Bakanlığımız ile Türk Patent ve Marka Kurumu Arasında İşbirliğini Artıracak Yeni Adımlar Atıldı

On Birinci Kalkınma Planında (2019-2023) "Nitelikli İnsan, Güçlü Toplum" hedefleri altında "559.8. Öğrencilerin buluş, patent ve faydalı model başvurusu yapmaları teşvik edilecektir." hedefi yer almaktadır. Bununla birlikte Milli Eğitim Bakanlığı 2023 Eğitim Vizyon Belgesinde mesleki ve teknik eğitimde eğitim-istihdam-üretim ilişkisi güçlendirilmesi hedefi altında "Buluş, patent ve marka üreten okulların öğrenci, öğretmen ve yöneticilerinin döner sermaye kaynaklı gelirlerden pay alması sağlanacaktır." hedefi yer almaktadır.

Bu doğrultuda Genel Müdürlüğümüzün mesleki ve teknik eğitimde 2019-2020 eğitim öğretim yılının tema"sı patent, faydalı model ve tasarım yılı olarak belirlenmiş olup okullarımızda bu konularda farkındalığın artırılması ve girişimlerin desteklenmesi için çalışmalar yürütülmektedir. 

  Bu kapsamda Genel Müdürlüğümüzün koordinasyonunda Bakanlığımız ve Türk Patent ve Marka Kurumu temsilcilerinin katılımlarıyla ilgili Kurumunun ev sahipliğinde bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirilmiştir. Toplantıda Bakanlığımıza bağlı okullardan patent, faydalı model ve tasarım başvurularının teşvik kapsamında (Hazine ve Maliye Bakanlığının aldığı harçlar dışında ücretsiz alınması) elektronik olarak alınmasıyla ilgili olarak Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından geliştirilen yöntem ve arayüz hakkında bilgilendirme yapılmıştır. Ayrıca geçtiğimiz dönemlerde üniversite öğrencilerine yönelik olarak gerçekleştirilen Patentle Türkiye yarışmasının bu yıl ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik uygulanması da toplantıda görüşülen konular arasında yer almıştır. 

  Tarafların son duruma ilişkin karşılıklı bilgilendirmesinin ardından görüşülen hususların hayata geçirilmesi için bir çalışma takvimi oluşturulmuştur.