Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde hayırsever Çetinkaya ailesi tarafından yaptırılan Mecit Çetinkaya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Binnur Çetinkaya Mesleki Eğitim Merkezinin açılışı gerçekleştirildi.
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, açılışta yaptığı konuşmada 28 Şubat sürecinde meslek liselerinin büyük zarar gördüğünü söyledi.
O dönemde uygulanan katsayı zulmünün meslek liselerine ciddi itibar kaybettirdiğini vurgulayan Tekin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tüm bu zorlukları ortadan kaldırarak meslek liselerinin tekrar itibar kazanmasını, önlerinin açılmasını sağladığını dile getirdi.
Millî eğitime ayrılan kaynağın son yirmi yılda her dönem arttığına işaret eden Tekin, "Sayın Cumhurbaşkanıma bunun için ayrıca teşekkür etmek istiyorum çünkü hem bugünümüzü hem yarınımızı kurtaracak adımlar atacak şekilde bize kaynak ayırmıştır. Allah kendisinden razı olsun." dedi.
Tekin, Türkiye'de ara eleman sıkıntısını yaşandığını, bunu aşmak için çeşitli uygulamalar ve projeler hayata geçirdiklerini anlatarak sözlerine şöyle devam etti:
"İnebolu'da, Kastamonu'da hangi ara elemana ihtiyaç varsa, hangi sektörde ihtiyaç varsa oturuyoruz ilgili ticaret odası, sanayi odası ya da ildeki büyük sanayi, yatırım kuruluşlarıyla, 'Neye ihtiyacınız var, oradaki meslek lisesi bünyesinde o programı açalım.' diyoruz. 'Eğitimci kadrosunu beraber oluşturalım, akademik personel bizde olsun, meslekle ilgili derslerin içeriğini sizinle yazalım.' diyoruz. Bu anlamda, 'proje okul' diye bir kavram ürettik. Şu an Türkiye'de 400 civarında sektöre hizmet eden her alanda meslek liseleri açıyoruz. Karşılığında sektörden istediğimiz de çocuklarımıza istihdam garantisi. Bakın yükseköğretim, lisans programlarını küçümsemek için söylemiyorum ama şu an birçok meslek lisesinden mezun çocuğumuz istihdam garantili olarak mezun oluyor. İstihdam edildikleri ücretler de benzetmek için söylemiyorum ama ara eleman ihtiyacını ortaya çıkarması anlamında söylüyorum. Deprem bölgesinde bir sürü yatırım yapıyoruz, kepçe operatörlerinin maaşlarının 150 bin, 200 bin bandında olduğu söyleniyor. Şu anda ara eleman konusunda ciddi şekilde ihtiyaç var. Biz de meslek liselerini kullanarak bu ihtiyacı gidermeye çalışıyoruz."
Ülkenin eğitim yükünün sadece genel bütçeyle aşılamayacağına da dikkati çeken Tekin, "Eğitim öğretim yükü, sadece Millî Eğitim Bakanlığı ya da sadece genel bütçeyle çözülecek bir şey değil. Bu yükün altına bütün ülkedeki 86 milyon insanımız, velilerimiz, hayırseverlerimiz, iş adamlarımız, sivil toplum örgütlerimiz hep beraber gireceğiz. Hep beraber bir seferberlik ortamını oluşturacağız ve ancak bu yükün altından bu şekilde kalkabiliriz. Hepimize düşen yükler var." ifadesini kullandı.
Hayırsever iş insanı Mecit Çetinkaya ise yatırımlarının Allah güç verdiği sürece devam edeceğini, eğitime destek olmaktan dolayı mutluluk duyduklarını kaydetti.
"Eğitimle geleceğin toplumlarını şekillendirdiğimizi bilmemiz gerekir"
Konuşmasında eğitimin önemine değinen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ise "Günü yakalayan, geleceğe dair tahayyüllerini gerçekleştirmek üzere kurgulanması gereken bir eğitim olmadığında ne olacağını sizlere sunmak isterim. Çok basit bir konu değildir. Ülkelerin bağımsızlığını bile sorgulatacak kadar derinlemesine bir konudur." diye konuştu.
Gençlerin eğitiminde bilimin önemine vurgu yapan Yumaklı, "Bizim eğitimle alakalı her konuya dikkatli bir şekilde eğilmemiz gerekir. Bunun için geleceğin toplumlarını şekillendirdiğimizi bilmemiz gerekir. Bilimle fenle ahlakla maneviyatla donatılmış güçlü nesillerin oluşturduğu toplumun herhâlde bağımsızlıkla ilgili hiçbir sorunu olmaz. Bugün açılışını yaptığımız okul diğer tesislerle birlikte eğitim ve bilginin yanında sevgiye ve motivasyona da hitap edecektir." ifadelerini kullandı.
Açılış töreninin ardından okulu gezen Bakan Tekin ve Bakan Yumaklı, sınıfta öğrencilerle sohbet ettikten sonra öğretmenler odasında eğitimcilerle bir araya geldi.