Atatürk
    Haberler
Genç Yazılımcılar Meslek Lisesinde Yetişiyor

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile İstanbul Sanayi Odası (İSO) iş birliğinde imzalanan ‘Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü’ kapsamında, Mehmet Rıfat Evyap Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (MTAL) bünyesinde kurulan ‘yazılım lisesi’ eğitimlerine başladı.

Böylece yazılıma ilgi duyan öğrenciler lise düzeyinden itibaren yazılım eğitimi alabilecek. Organizasyonun başında İSO bulunuyor. Arçelik, IBM, Microsoft Türkiye, Pearson, Koç Üniversitesi gibi kurumlar ise stratejik partnerler arasında yer alıyor.

Mehmet Rıfat Evyap MTAL Okul Müdürü Barış Saygılı, yazılım lisesi için 2021 yılında sınavla gelen 30 öğrenciyle hazırlık + 4 yıl olacak şekilde eğitimlere başladıklarını kaydetti. Hedeflerinin önemli yazılımcılar yetiştirmek olduğunu belirten Saygılı, “Yazılım konusunda belirli kabiliyetleri olan bir okuluz. Mevcuttaki bilişim alanındaki öğrencilerimizle yürüttüğümüz bazı çalışmalarımız da var. Okulumuzun içerisinde bir ofis var ve bu ofis dışarıya web sitesi tasarımı, web yazılımı projeleri gerçekleştiriyor. Öğrencilerimizin üniversite okumasını istiyoruz tabii ki fakat okuldan mezun oldukları andan itibaren en yetkin firmada bir yazılımcı olarak işe başlayacak seviyede bir öğrenci yetiştirmeyi hedefliyoruz” ifadelerini kullandı. Saygılı, “Öğrencilerin dört yıl boyunca tabi olacakları müfredat için sektörün önde gelen kurum, kuruluş ve yazılımcılarıyla irtibata geçtik. En doğru, güncel ve faydalı müfredatı oluşturmaya çalıştık. Bu müfredat kapsamında öğretmen eğitimleri de başladı. Öğretmen eğitimlerini çok önemsiyoruz, güncel bilgiye tabi olmalılar” dedi.

Mentorluk desteği

Organizasyonun başında İSO olduğunu dile getiren Saygılı, şöyle konuştu: “Arçelik, IBM, Microsoft Türkiye, Pearson, Koç Üniversitesi gibi kurumlar stratejik partnerlerimiz arasında yer alıyor. Sınıf ilerlemeye başladıkça öğrencilerimiz proje geliştirmeye başlayacak, mentorluk desteği de sağlanacak. Yazılım lisesi çerçevesinde soft talks ismini verdiğimiz etkinlikler düzenliyoruz. Belirli periyotlarda Türkiye’de öğrencilere ilham olabilecek yazılımcıları öğrencilerle buluşturuyoruz. Sektörden, üniversiteden isimlerin bir konu üzerine seminer, panel gibi dersler vermesini hedefliyoruz. Son bir ay içinde öğrencilerimizi toplamda iki kere olmak üzere Arçelik ve Microsoft Türkiye’nin yazılım alanındaki yöneticileriyle bir araya getirdik. Soft talkslarda yazılımın yanı sıra öğrencilerin kişisel gelişimlerine yönelik çalışmalar da yapmak istiyoruz.” Okulu beş yıl gibi bir süre içerisinde yüzde 1’lik dilimden öğrenci alan bir okul haline getirmek istediklerini kaydeden Saygılı, “Nitelikli öğrencilerin eğitim aldığı bir okul haline getirmek istiyoruz. İSO ilk yıl öğrencilere teknolojik ekipman sağladı. Yazılı materyal ve kaynak konusunda da destek sağlıyor. 9’uncu sınıftan itibaren öğrencilere belirlenen başarı kriterlerine istinaden burs desteği de sağlanacak” dedi.

Nitelikli eğitim

Okulda uygulanan yenilikçi yöntemler başarılı olduğu takdirde Türkiye’de farklı yazılım liselerinin de önünün açılacağını ifade eden Barış Saygılı, “Yazılım alanına baktığımız zaman en erken üniversitede alınabilen bir eğitimdi. Şu anda Türkiye’de yazılım lisesi ile birlikte yazılıma ilgi duyan çocuklar lise düzeyinden itibaren bu eğitimi alabilecekler. Çocukların yazılım heveslerini akademik, nitelikli bir eğitimle sektör iş birliğiyle tamamlayabilecekleri yazılım lisesi de aslında onlara bir fırsat yaratması amacıyla hayata geçirildi” diye konuştu.