Atatürk
    Haberler
Mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarımızda; dezenfektan malzemelerinden tek kullanımlık tulumlara, cerrahi maskelerden yüz koruyucu siperliklere, solunum cihazlarından N95 maskeye kadar çok çeşitli ürünler üretildi.

Meslek liseleri ‘ihracata’ başladı

Bugüne kadar 8 milyon litre yüzey temizleyici, 1.8 milyon litre el dezenfektanı, 75 bin litre kolonya, 100 milyonun üzerinde cerrahi maske, 50 bin N95 Maske, yaklaşık 1.2 milyon tek kullanımlık tulum, önlük ve 1.3 milyonun üzerinde yüz koruyucu siperlik üretimi gerçekleştirildi. Bu sayede, okulların maske, dezenfektan ve hijyen ürünü ihtiyaçları büyük ölçüde yine MEB’in üretimleriyle karşılandı.


Üretim sürüyor


Selçuk, bütçe görüşmelerinde başta meslek liselerinin kovid mücadelesine katkısı ve EBA TV yayınları olmak üzere özetle şu bilgileri verdi:


- İHRACATA YÖNELEN OKULLARIMIZ VAR: Salgınla mücadeleye destek kapsamında mesleki teknik eğitim okul ve kurumlarında çeşitli malzemeler üretildi; n95 maskeler, yüz koruyucu siperlikler, solunum cihazları ürettik ve yüzey temizleyici, dezenfektanlar vesaire hepsi hız kesmeden devam ediyor. Artık ihracata yönelmiş olan okullarımız da var. Ayrıca salgın sürecinde ihtiyaç duyulan diğer ürünlerin üretilmesini sağlamak amacıyla da altyapısı güçlü merkezlerimizde, meslek liselerimizde solunum cihazı, UVC hava sterilizasyon cihazı, video laringoskop cihazı, izole numune alma ünitesi, temassız kızılötesi termometre cihazı, yoğun bakım yatağı gibi çok sayıda ürünü okullarımız hâlen üretiyor ve bunun satışı da yapılıyor.


- EBA’YA DESTEK: Bilgisayar ve internet erişimi konusunda desteğe ihtiyacı olan öğrencilerimiz için Türkiye genelinde 13 bin 900 salon hazırladık ve bunların her birinde asgari 8-10 bilgisayar olan EBA destek merkezleri söz konusu. 162 mobil EBA destek aracı da ilgili yerlerde dolaşıyor. EBA destek noktalarımızın sayısını da en kısa zamanda 20 bine çıkarmaya kararlıyız. Öğrencilerimiz ve velilerimiz kendilerine en yakın destek noktasına giderek, istedikleri hizmeti ücretsiz alabilirler.


- 1 TL ÖDEME YOK: 2020 sonuna kadar bin 350 okul için 26 bin adet etkileşimli tahtanın kurulumu tamamlanmış olacak. 2021’de 23 bin etkileşimli tahta alım ihalesi yapılması ve yıl sonuna kadar da bunların kurulması hedefleniyor. Mesleki ve teknik eğitimi tercih edip bu okullara yerleşen öğrenci sayısı yüzde 63 arttı. Türkiye Cumhuriyeti devleti adına yurt dışında, insanlığın ortak birikim ve değerlerini esas alarak, örgün ve yaygın eğitim hizmetleri vermek amacıyla 2016’da Türkiye Maarif Vakfını kurduk. Maarif Vakfı 104 ülkeyle resmi temas sağlamış, 67 ülkede faaliyet gösteriyor, 52 ülkede de temsilcilik açmıştır. Bizim bütçeden -vakıflar üzerinden- 422 milyon civarında bir ödemeden söz edildi. Maarif Vakfı dışında herhangi bir vakfa 1 TL ödeme yapmamız söz konusu değil.


- 346 OKUL YENİDEN YAPILACAK: 2020 içerisinde deprem tahkiki sonucu güçlendirme kararı verilen eğitim kurumlarına ait binalardan 263 binada güçlendirme çalışması yapılmıştır. 140 adet eğitim binası için ihale ilanına çıkılmıştır. 403 eğitim binası için ise ihale öncesi çalışmalar tamamlanmıştır. 2019’da 123, 2020’de 288 olmak üzere 411 eğitim kurumunun yeniden yapım çalışmalarına başlanmıştır. 48 projenin inşaatı tamamlanmıştır. 57 projenin inşaatı devam etmektedir. 40 projenin ihale ilanına çıkılmıştır. 266 projenin ihale dosyasının hazırlanma süreci devam etmektedir. 346 okulumuzun 2021’de planlanarak yeniden yapım çalışmasına başlanacaktır.