Atatürk
    Haberler
Meslek Liselerine Talep Zirve Yaptı

Sanayinin ihtiyaçlarına uygun; aranan vasıflı eleman yetiştiren meslek liseleri, ilk kez LGS’de en yüksek dilimden öğrenci aldı. Hamilik projesi ve okul-sanayi işbirliği protokolleri bu okulları popüler hale getirdi. İstanbul’da çoğu Anadolu teknik lisesinin kontenjanları daha ilk yerleştirmede doldu.

İş dünyasının en önemli sorunu olan vasıflı teknik eleman ihtiyacını karşılamak için atılan adımlar netice vermeye başladı. Metalden elektroniğe, makineden bilişim teknolojilerine kadar birçok alanda gençlere ‘altın bilezik’ kazandıran meslek liselerine ilgi yeniden artmaya başladı. Bu yıl Liselere Giriş Sınavı (LGS) ilk yerleştirme sonuçlarına göre mesleki ve teknik Anadolu liseleri (MTAL), yüzde 1’lik dilimden öğrenci aldı. Artık, yüksek puanlara sahip öğrenciler de meslek lisesini tercih ediyor.

TAM PUANA YAKLAŞTI

500 tam puan üzerinden 420 taban puanın üzerindeki puanlara sahip öğrenciler tarafından tercih edilen meslek liseleri (MTAL), Fen Liseleri ve Sosyal Bilimler Meslek Liseleri ardından en yüksek puanlı okullar arasına girdi. Bu sonuçlar ‘Kolunda altın bileziği olmak’ deyimiyle ifade edilen ‘kazanç getiren beceri, meslek sahibi olmak’ yeniden velilerin ve öğrencilerin gözdesi olduğunu gösterdi. Eskilerin “Zanaatkâr olsun, kolunda altın bileziği olsun” diye ifade ettiği ‘mesleki eğitim’ tercihi, sanayicinin gönlündekinin, ailelerin gönlünde de yer bulmaya başladığını gösteriyor.

KONTENJAN ARTTI

Mesleki ve teknik eğitimi güçlendirmek için özellikle son bir yılda atılan adımlar ve hayata geçirilen projeler meslek liselerine ilgiyi artırdı. Geçen yıl merkezi sınav yerleştirmelerinin ardından mesleki ve teknik Anadolu liselerinin 19 bin 140 olan kontenjanı, bu sene 24 bin 360’a çıkarıldı. Bununla birlikte okullardaki yüzde 74 olan doluluk oranı, bu yıl yüzde 24 artarak yüzde 98’e yükseldi.

İTO ÖRNEK OLDU

Meslek liselerine ilginin artmasında, okullarla işbirliği yapan iş adamlarının ve sektör temsilcilerinin çalışmalarının büyük etkisi oldu. İstanbul Ticaret Odası’nın öncülüğünde başlatılan ve yurt geneline yayılan meslek liselerine

‘hamilik projesi’ de bu çalışmalara örnek teşkil etti.

EN BAŞARILI YÜZDE 1’İN TERCİHİ

LGS kapsamındaki birinci yerleştirmede, Ankara’daki ASELSAN Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde elektrik-elektronik teknolojisi alanına 0.46’lık yüzdelik dilimden öğrenci alındı. Böylece ilk defa bir mesleki ve teknik Anadolu lisesine yüzde 1’lik dilimden öğrenci girdi. Savunma sanayisinin en büyük oyuncularından birinin desteğiyle faaliyete başlayacak okulu tercih edip yerleşen gençler, altın bilezik sahibi olma yolunda büyük bir avantaj elde ettiler.

İTÜ’NÜN MESLEK LİSESİNE YOĞUN İLGİ

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (MTAL) de LGS ilk yerleştirme sonuçlarına göre 1.26’lık yüzdelik dilimden öğrenci aldı. Beşiktaş’taki okul, İngilizce hazırlığı olan bilişim teknolojileri alanında 424 taban puanla öğrenci aldı. Yine İngilizce hazırlığı olan elektrik-elektronik teknolojisi alanı da en düşük 404 puan ile kontenjanını doldurdu.

MESLEKİ EĞİTİMDE GÜNCEL HEDEFLER KALKINMA PLANI’NDA

Gençlerin ortaokuldan itibaren mesleki eğitime yönlendirilmesi hedefi 11. Kalkınma Planı’nda da yer buldu. Planda mesleki eğitimle ilgili şu maddeler yer aldı: 

Mesleki ve Teknik Eğitimde Üretime Yönelik Yapısal Dönüşüm ve İstihdam Seferberliği’ne başlanacak.

Mesleki eğitim haritası çerçevesinde ülke çapında il ve bölgelerde mesleki ve teknik eğitim verilen alanlarla sektör kümelenmesi arasında uyum sağlanacak.

Kocaeli, İstanbul, Bursa, Sakarya, Ankara, İzmir, Aksaray, Adana’da otomotiv endüstri meslek liseleri ve meslek yüksekokulları açılacak.

Başta OSB’lerde olmak üzere meslek liseleri ile yükseköğretim kurumları program, yönetim, insan kaynakları, finansman ve fiziki altyapı açısından birbirini destekleyecek şekilde yeniden yapılandırılacak.

Bütün meslek liselerinin atölye ve laboratuvarları modernize edilecek.

Mesleki eğitimdeki atölyelerin döner sermaye gelirleri artırılacak.

Öğrencilerin meslek alanları arasında geçişleri ve birden fazla dalda sertifikasyon alabilmeleri sağlanacak.

Stajyer destekleri etkinleştirilecek. Belirli bir ölçeğin üzerindeki firmaların stajyer çalıştırması desteklenecek.

Mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarında parasız yatılılık imkânları artırılacak, burs ödemeleri ve öğrenci sigortaları iyileştirilecek.

Öğrencilerin buluş, patent ve faydalı model başvurusu yapmaları teşvik edilecek.

Mesleki ve teknik eğitim mezunlarının mesleki eğitim alanları ve seviyelerine göre farklı ücret uygulaması teşvik edilerek istihdamlarına öncelik verilecek.

Özel sektörün özel mesleki eğitim merkezi kurabilmesine yönelik mevzuat düzenlemesi yapılacak.

Özel sektörün okul açmasına yönelik yatırım teşvikleri artırılacak.

Özel mesleki ve teknik okullardaki öğrencilere yönelik destek ödemeleri sağlanacak.

İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜYLE GÜÇLERİ BİRLEŞTİRDİLER

İTO’nun başarıyla uyguladığı ve benzerlerine örnek olduğu ‘hamilik projesi’, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından genişletildi. Bu amaçla 25 Ocak’ta “Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolü” imzalandı. Maçka MTAL’de düzenlenen törende protokole, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ile İTO Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç imza attı. 

İTO 54 OKULA HAMİLİK EDİYOR

İstanbul Ticaret Odası, sektörlerini temsil eden meclis ve komite üyelerinin desteğiyle okul-sanayi işbirliğine öncülük ediyor. 2015’te başlatılan ve ‘hamilik projesi’ olarak ifade edilen Okul Sanayi İşbirliği İstanbul Modeli Projesi, İTO Yönetim Kurulu’nun desteğiyle gelişti. 8 okulla başlayan hamilik projesi bu yıl 54 okula ulaştı. Artık, İstanbul’da 54 meslek lisesinde öğrencilerin meslek kazanması için elini taşın altına koyan İTO meclis ve komite üyesi iş insanları var.

GENÇLERLE KALKINMADA YENİ BİR EVRE BAŞLAYACAK

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, Liselere Giriş Sınavı (LGS) yerleştirme sonuçlarının, mesleki eğitimin geleceği için umut verici olduğunu söyledi.

İlk kez, en yüksek başarı diliminden öğrencilerin teknik liseleri tercih etmesini değerlendiren Avdagiç, şunları söyledi: “İTO hami oldu, gençler mesleki eğitimi keşfetti. En başarılı öğrencilerin, geleceklerini teknik Anadolu liselerinde görmeleri, iş dünyası olarak tam da istediğimiz neticedir. Meslek liseli olduk, sınıfları doldurduk.” Avdagiç, “LGS tercihlerinde kendini gösteren gelişme, meslek liseleri hakkındaki yanlış algının da değiştiğini gösteriyor” dedi.

ENGEL KALKACAK

Gelişen sanayiyle birlikte tüm sektörlerde kalifiye eleman ihtiyacının arttığına dikkati çeken İTO Başkanı Avdagiç, gençlerin mesleki eğitime yönelmeleriyle, Türkiye’nin sanayileşmesinin önündeki en büyük engelin ortadan kaldırılacağını kaydetti.

Avdagiç “Bana göre gençlerimizin mesleki eğitimi keşfetmeleriyle Türkiye’nin kalkınması da yeni bir evreye girecektir” diye konuştu.

EHLİNE EMANET

İTO’nun yürüttüğü ‘hamilik’ projesinin olumlu etkisine de dikkati çeken Avdagiç şunları söyledi “İTO’nun Meclis ve Meslek Komitesi üyelerinden oluşan hamilerimizi, ilgili oldukları mesleki ve teknik Anadolu liseleriyle eşleştiriyoruz. Gençlerin, mesleği okulda öğrenmeleri için, onları meslek komitelerimize emanet ediyoruz. Böylece öğrenciler aracılığıyla, reel sektörle dinamik bir ilişki içinde de oluyoruz. Gençlerimizin mesleki ufukları genişliyor, yeni hedefler ediniyorlar.”

MESLEK LİSESİ TERCİHTE ZİRVEYE TIRMANIYOR

Liselere Giriş Sınavı (LGS) ilk yerleştirme tercihlerine göre, mesleki eğitim veren Anadolu Teknik Liseleri, 500 tam puan üzerinden 420’nin üzerindeki taban puanlara sahip öğrenciler tarafından tercih edildi.

Meslek liseleri (MTAL), Fen Liseleri ve Sosyal Bilimler Meslek Liseleri ardından en yüksek puanlı okullar arasına girdi. Bu sonuçlar ‘altın bilezik’ denilen meslek kazanmanın yeniden öğrencilerin gözdesi olduğunu gösterdi.

Fen liselerinin 463-497 taban puanlarla öğrenci aldığı İstanbul’da, Beşiktaş İTÜ MTAL’e 478 puanlı aday yerleşti. Anadolu teknik liseleri, tam puanla öğrenci alan Galatasaray Lisesi ve İstanbul Erkek Lisesi’nin ardından Türkiye’nin en popüler liseleri arasına girdi.

Beşiktaş İTÜ MTAL Bilişim 424

Bağcılar MTAL Uçak Bakımı 386

Esenyurt Borusan MTAL E-Elektronik 368

Tuzla Piri Reis MTAL Gemi Yapımı 352

Şişli Maçka MTAL Sanat ve Tasarım 340

Avcılar MTAL Makina 315

* 22 Temmuz 2019 tarihli LGS ilk yerleştirme sonuçlarının yer aldığı verilerden derlenmiştir.