Atatürk
    Haberler
Mesleki Eğitimde 1000 Okul Projesi

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 2021 Eğitim Vizyonu sonrası 2 yılda mesleki eğitimi güçlendirmek için çok önemli adımlar attı. Bu adımlarla iş dünyamızda umutlar da artmaya başladı. Sektör temsilcileri artık heyecanla MEB ile ortaklaşa yürüttükleri projelerden bahsediyorlar. Bu oldukça önemli bir gelişme. İş dünyası, mesleki eğitimle ilgili umutlu konuşuyorsa artık önemli bir dönüşüm başlamış demektir.

Bu dönüşümü öğrencilerin mesleki eğitime olan yönelimlerinden de görebiliyoruz. Son 2 yılda mesleki eğitime kaydolan öğrenci sayısında yüzde 60'ın üzerinde bir artış gerçekleşti. Her yıl yüzde 1'lik başarı diliminden öğrenci alan meslek lisesi sayısı artıyor.

MEB, şimdi yaşanan bu dönüşümü tüm meslek liselerine yaygınlaştırmak için beni heyecanlandıran çok önemli bir proje başlattı: "Mesleki Eğitimde 1000 Okul Projesi." 81 ilde görece diğer okullara göre daha dezavantajlı 1000 okul seçildi. MEB, bu okulları çok boyutlu desteklemek istiyor. Projenin, öğrencileri, okul yöneticilerini, öğretmenleri, okul ortamı ve velileri içeren çok kapsamlı olduğunu ifade eden MEB Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, projenin süresini de 12 ay olarak belirlediklerini ve gerekli bütçenin ayrıldığını belirtiyor. Özer ile projenin detaylarını konuştuk.

Proje kapsamında 1000 okulun tamamının fiziki ortamları iyileştirilmeye ve eğitim ortamları zenginleştirilmeye başlandı. Şu ana kadar bu okulların bakım ve onarımları için 50 milyon TL'lik kaynak kullanılırken 2021'de 250 milyon TL'lik kaynak tahsis edildi. Projenin en güzel hedeflerinden bir tanesi de 1000 okula kütüphane yapmak. 2020'de 520 kütüphane yapılmış. 2021'in ilk 3 ayında ise geriye kalan 480 kütüphanenin tamamlanması hedefleniyor.

Mesleki gelişim eğitimleri

Okul yöneticileri ve öğretmenlerin mesleki gelişim eğitimleriyle ilgili planlamalar da uygulanmaya başlanmış. Bu kapsamda tüm öğretmenler için projeyle ilgili farkındalık eğitimleri düzenlenmiş ve özellikle okul yöneticileriyle ilgili liderlik eğitimleri başlatılmış. Ayrıca bu okullardaki tüm meslek öğretmenlerinin işbaşı ve mesleki gelişim eğitimi almaları planlanmış ve uygulanmaya başlanmış. Bilim ve Sanat Merkezleri (BİLSEM) de öğretmenlere yönelik patent, faydalı model, tasarım-marka üretim ve tescil süreçleri eğitimi vermeye başlamış.

Proje 1000 okuldaki öğrencilerin kişisel gelişim ve temel becerilerini artırmaya yönelik önemli destek programlarını da kapsıyor. Öğrencilere psikososyal destekten temel beceri desteklerine kadar çoklu destek programları veriliyor. Örneğin, 9, 10, 11 ve 12'nci sınıf seviyelerinde hazırlanan ve Türk dili ve edebiyatı, matematik, fizik, kimya, biyoloji, tarih, coğrafya, din kültürü ve ahlak bilgisi ile felsefe grubu alanlarından tüm üniteleri kapsayan yardımcı kaynaklar basılmış ve yaklaşık 500 bin öğrenciye ücretsiz ulaştırılmış.

Proje kapsamında şu ana kadar 164 milyon TL kaynak kullandıklarının altını çizen Özer şunları söylüyor: "Bu proje sadece mesleki eğitimde yaşanan dönüşümü ve iyileştirmeleri tüm meslek okullarımıza yaygınlaştırmakla kalmayacak, ayrıca okullar arası başarı farklarının azaltılmasında da çok önemli katkı sağlayacaktır." Kısacası, MEB mesleki eğitim konusunda ciddi ve güvenilir çalışmalar yapıyor.

Kaynak: Sait Gürsoy, Sabah