Atatürk
    Haberler
Mesleki Eğitimde Patent Seferberliği

Mesleki orta öğretim kurumlarında ‘100 patent ve faydalı model geliştirme’ seferberliği başladı. İstanbul’daki meslek liseleri patent, faydalı model, tasarım ve marka için şu ana kadar 185 başvuru yaptı. Böylece bu yıl için belirlenen hedef şimdiden aşıldı.

Sanayinin aradığı eğitimli gençleri yetiştiren meslek liseleri, meslek kazandırma ve atölye faaliyetlerinin yanı sıra marka, tasarım ve patent başvurularıyla da kendilerini göstermeye başladılar. Milli Eğitim Bakanlığı, bu eğitim öğretim yılında ana temalardan birini “patent, faydalı model, marka ve tasarım geliştirme çalışmaları” olarak belirledi.

TÜRK PATENT İLE İŞBİRLİĞİ

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, Türk Patent ve Marka Kurumu ile işbirliği protokolü imzaladı. 81 ilde yönetici ve öğretmenlerin eğitimi tamamlandı, ardından okullarda rehberlik eğitimlerine ağırlık verildi. Bu faaliyet kapsamında 2020 hedefinin “100 patent ve faydalı model geliştirmek” olduğu açıklandı. Ancak, yıl bitmeden bu hedefler aşıldı. Aralık ayına kadar meslek liselerinden 81 başvuru, Bilim ve Sanat Merkezleri’nden (BİLSEM) 98 başvuru geldi. Ayrıca mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları tarafından yapılan 240 başvurunun da hazırlıklarının tamamlanmasıyla 2019 yılı sonuna kadar 321 başvuruya ulaşıldı. 

İSTANBUL’DAN 185 BAŞVURU

İstanbul’daki meslek liselerinden bu dört alanda 185 başvuru yapıldı. Bunlardan 88’i tasarım, 11’i patent, 68’i faydalı model, 18’i marka başvurusu oldu. 

GEÇEN 10 YILI KATLADI

Meslek liselerinden birinci dönemin ilk üç ayında 4 patent, 9 faydalı model, 6 marka ve 2 tasarım tescili olmak üzere 21 başvurunun tescili yapıldı. Okullar ikinci dönem de bu yöndeki çalışmalarını sürdürüyor. Önceki 10 yılda bu okullardan toplam 29 patent, faydalı model, marka ve tasarım tescili alınmıştı. 

TEKNOPARKLAR DEVREYE GIRECEK

Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü bünyesinde Patent, Faydalı Model ve Tasarım Ofisi kuruldu. 81 ilde mesleki ve teknik eğitimden sorumlu şube müdürlerinin tamamı Türk Patent ve Marka Kurumu’nda eğitim aldı. MEB, teknoparklarla kurduğu işbirliklerini de bu çalışma kapsamında kullanacak.