Atatürk
    Haberler
Nitelikli Mezunlarla İşletmeleri Buluşturan Portal İle, Meslek Liseliler İşe Bir Tık Mesafede

MEB Bakan Yardımcısı Mahmut Özer: “Mesleki Eğitimle İlgili Ortak Bir Buluşma Noktası Oluşturduk.”

ANKARA(STAR)Milli Eğitim Bakanlığı, mesleki ve teknik eğitim mezunları ile işletmeleri bir araya getiren önemli adım attı. “Mesleğim Hayatım” ismi verilen web portalı, meslek eğitimi almış nitelikli mezunlar ile işletmesine uygun bir çalışan arayan işverenlerin de buluşma adresi olacak. Konuyla ilgili Star’a açıklama yapan MEB Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, “Mesleki ve teknik eğitimle ilgili ortak bir buluşma noktası oluşturduk. Sadece öğrencileri değil mezunları, öğretmenleri, sektör temsilcilerini de bir araya getirme potansiyeli olan portalda mesleki eğitimle ilgili merak edilen her türlü bilgiye ulaşılabilmekte” dedi. 

Milli Eğitim Bakanlığı 2023 Eğitim Vizyonunu açıkladıktan sonra mesleki eğitimde hızlı adımlar atmaya başladı. Bakanlık, mesleki eğitimde kaliteyi artırmaya yönelik İTÜ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve ASELSAN Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi kurulması gibi yeni açılımlarına yenisini ekledi. “Mesleğim Hayatım” (http://meslegimhayatim.meb.gov.tr) web portalı hizmete sunuldu. Mesleki ve teknik eğitimle ilgili mesleklerin tanıtımından mevcut okulların tanıtımına, rapor ve yayınlardan iş ilanlarına kadar çok farklı alanlarda bilgi içeren portalın önemli bir boşluğu doldurması hedefleniyor. 

NİTELİKLİ ELEMANLAR BİR TIK MESAFEDE

Meslek eğitimi almış nitelikli mezunlarla işletmesine uygun bir çalışan arayan işverenlerin de buluşma adresi olacak “Mesleğim Hayatım” portalı, iş hayatıyla eğitim dünyasını buluşturması açısından da büyük önem taşıyor.

Portalda; mesleki ve teknik öğretim okullarına yönelik tanıtımlara, e-devlet entegrasyonu ile ustalık-kalfalık belgelerine, meslek Lisesi mezunu öğrencilerin iş ilanlarına, meslek lisesi öğrencilerinin staj ile ilgili bilgilere, meslek Lisesi öğrencileri için yurtdışı eğitim imkânları ile ilgili bilgilere, meslek lisesi öğrencileri için burs/yurt imkânları ile ilgili bilgilere, mesleki eğitim kurslarına, meslek lisesi öğrencilerinin proje ve başarı hikâyelerine, Türkiye’de ki bütün Ar-Ge ve Teknoloji Geliştirme Merkezlerine, Dijital Dönüşüm ile ilgili bilgilere vemesleki eğitim haritasına ulaşılabilecek.

BULUŞMA NOKTASI

Mesleki ve teknik eğitimden sorumlu MEB Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, konuyla ilgili Star’ın sorularını cevapladı. Özer, portal ile öğrenci, öğretmen, aile, işverenler, iş arayanlar ve ilgili kurumlar gibi çok sayıda paydaşın ortak bir noktada buluşturmayı amaçladıklarını söyledi. Özer özetle şunları ifade etti:

“Bu portalla mesleki ve teknik eğitimle ilgili ortak bir buluşma noktası oluşturduk. Sadece öğrencileri değil mezunları, öğretmenleri, sektör temsilcilerini de bir araya getirme potansiyeli olan portalda mesleki eğitimle ilgili merak edilen her türlü bilgiye ulaşılabilmekte. Tabi ki portalda paylaşılan bilgilerin çeşitliliği ve kapasitesi sürekli artacak. 

TEK TARAFLI BİLGİ OLMAYACAK

En önemlisi portal, tek taraflı bilginin aktarıldığı bir yer olmayacak, karşılıklı bilgi paylaşımının yapıldığı bir platform olacak. Öğrencilere alan seçimlerinde rehberlik etmesi için mesleki eğitim verilen tüm alanlara yönelik tanıtım videoları portalda sunuldu. Okullarımız iyi uygulama örneklerini sürekli paylaşabilecekler. Kısacası mesleki eğitimle ile ilgili öğrenciler, öğretmenler, mezunlar, okullar ve sektör temsilcilerinin aktif kullanabileceği ve mesleki ve teknik eğitimden kariyer imkanlarına, mülakat tekniklerinden ülkemizin mesleki eğitime dair yaptığı atılım haberlerine, geleceğin mesleklerinden öğrenci, mezun ve öğretmenlerimizin başarı hikâyelerine kadar mesleki eğitimin tüm boyutları ile ilgili her türlü bilginin paylaşıldığı sürekli güncellenen bir portal oluşturuldu.”