Atatürk
    Haberler
 İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ndeki atölye öğretmenleri üç farklı çeşitte dezenfektasyon ünitesinin yanı sıra, ısıya duyarlı turnike sistemi ve “Ölç-geç kabin” geliştirdi.

Salihli’nin köklü okullarından İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ndeki atölye öğretmenleri üç farklı çeşitte dezenfektasyon ünitesinin yanı sıra, ısıya duyarlı turnike sistemi ve “Ölç-geç kabin” geliştirdi. Yeni ürünler, okulun döner sermayesine gelir sağlamak üzere satışa sunuldu.

TOBB tarafından proje okulu olarak seçilen ve yönetiminde Salihli Ticaret ve Sanayi Odası ile Salihli Ticaret Borsası’nın yer aldığı Salihli İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde yeni yapıyla birlikte farklı bir çalışma sistemi uygulamaya konuldu. Dokuz ayrı alanda eğitim-öğretimin yanı sıra mesleki becerilerin kazandırıldığı okulda, atölyeler arasında da yeni ürünler geliştirmeye yönelik kıyasıya bir rekabet başladı.

Pandemi gerekçesiyle okulların henüz açılmamış olması nedeniyle, sınıflarda ve koridorlarda sessizlik hüküm sürerken, okulda görevli meslek öğretmenleri iş başı yaptı. Okulun atölyelerinde iki hafta gibi kısa bir sürede pandemide okullarda, fabrikalarda ve kurumlarda kullanılmak üzere beş farklı ürün geliştirildi.

Okulun Elektrik –Elektronik Bölümü öğretmenleri Hüseyin Akgül ve Süleyman Uykan, ısıya duyarlı turnike sistemi ve yine ısıya duyarlı bir kabin geliştirdi. “Pandemi turnikesi” ismi verilen bu düzenek, giriş yapan kişinin vücut ısısının 37.8 santigrat derecenin üstünde olması halinde geçiş yapmasını engelliyor. Pandemi turnikesinden Kudret Demir Ortaokulu’ndan 4 adetlik sipariş alındı.

Benzer şekilde çalışan bir diğer sistem olan “ölç- geç kabin” ise yine ısıya duyarlı sensörlerin yardımıyla 38 derecenin altındaki ısılara yeşil ışık, 38 derece ve üstündeki ısılara ise kırmızı ışık yakıyor. Okul yönetimi, piyasada benzer bir sistem olmadığı için bu ürünlerle Marka ve Patent Kurumu’na başvurup tescil ettirmeyi planlıyor.

Üç farklı dezenfeksiyon ünitesi

Salihli İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin Mobilya ve İç Mekan Tasarımı Bölümü ile Metal Teknolojileri Bölümü tarafından da üç farklı yöntemle kullanılabilen dezenfeksiyon üniteleri geliştirildi. Mobilya ve İç Mekan Tasarımı Bölümü öğretmeni Dinçel Berber ile Metal Teknolojileri Bölümü öğretmeni Ali Özdemir, okulun atölyelerinde biri elle basmalı, biri ayakla basılarak çalıştırılabilen ve biri de el değmeden fotoselli olarak harekete geçen dezenfeksiyon üniteleri üretimine başladı. Ayak basmalı model, metal bölümü atölyesinde geliştirildi.

Salihli Ticaret ve Sanayi Odası, okullara ve kurumlara dağıtılmak üzere, dezenfeksiyon ünitelerinden 50 adet sipariş verdi. Salihli TSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yüksel, İMKB Lisesi’nin öğretmenlerine ve öğrencilerine heyecan katmak ve döner sermayelerine gelir sağlamak üzere dezenfeksiyon üniteleri siparişi verdiklerini belirterek, “Bunları okullara hediye etmeyi ve öğrencilerimizi daha sağlıklı ortamlarda eğitim görmesini sağlamak istiyoruz. Kurumları, işyerlerini ve fabrikaları da okulumuzu desteklemek üzere dezenfeksiyon ünitelerini buradan sipariş etmeye davet ediyoruz.” dedi.

Salihli İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Ümit Zeybek de geliştirdikleri ürünlerin daha sağlıklı ortamlarda çalışmayı sağlayacak düzenekler olduğunu belirterek, Salihli ve civardaki kurumlardan siparişler kabul etmeye başladıklarını kaydetti.