Atatürk
    Haberler
Sektörel Mükemmeliyet Merkezleri Hayata Geçiyor

Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü bünyesinde yürütülen Sektörel Mükemmeliyet Merkezlerinin Kurulması Yoluyla Mesleki ve Teknik Eğitimin Kalitesinin Artırılması Operasyonu Teknik Yardım Projesi (METEK III) kapsamındaki başat faaliyetlerden olan Sektörel Mükemmeliyet Merkezlerinin hayata geçirilmesi yolunda önemli bir adım olan mevzuat ve sürdürülebilirlik altyapısının hazırlığı için kurgulanan çalıştay 24-26 Ağustos 2022 tarihleri arasında İzmir’de düzenleniyor.

Çalıştaya Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Nazan ŞENER, İzmir İl Millî Eğitim Müdürü Murat Mücahit YENTÜR, Daire Başkanları Şükür KÖSE ve Korkut KOÇAK, ilgili Genel Müdürlüklerin temsilcileri, İl Müdürlüğü temsilcileri ve Okul Müdürleri katıldı.

İzmir’de düzenlenen çalıştay sonuçları ve devam eden çalışmaların neticeleri ile Sektörel Mükemmeliyet Merkezlerinin mevzuat altyapısının sağlam şekilde kurulması, görev yapacak personelin seçimi ve yetiştirmesi, sürdürülebilir bir yapıda görev yürütmeleri için çıktılar elde edilecek. Çalıştay programı kapsamında çalışma grubunun faaliyetlerinin yanında, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi ve Güzellik Hizmetleri alanlarında Sektörel Mükemmeliyet Merkezi olarak belirlenen İzmir Karşıyaka Suzan Divrik Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesine de bir ziyaret gerçekleştirilip ve süreç hakkında bilgi alındı.

Proje kapsamında Türkiye’de 15 tane kurulması planlanan Sektörel Mükemmeliyet Merkezleri, mesleki ve teknik alan öğretmenlerinin sürekli mesleki gelişimlerinin koordine edilmesi görevini yürütecek. Merkezlerin 14 tanesi projenin 25 pilot alanını kapsar biçimde belirlenirken, 1 tanesi mesleğe uyumlu yabancı dil, matematik ve fen bilimleri alanında mesleki gelişim faaliyetlerini koordine edecek. Meslekî ve Teknik Anadolu Liseleri bünyesinde oluşturulacak Sektörel Mükemmeliyet Merkezlerinin öğretmenlerin sürekli mesleki gelişimleri için birer irtibat noktası ve koordinasyon ofisleri olması amaçlanıyor. Merkezlerde alan öğretmenlerine yönelik organize edilecek işbaşı eğitimler, hizmet içi eğitim faaliyetleri vasıtasıyla işletmelerde uygulanacak. Merkezler yoluyla işbaşı eğitimlerin sektördeki son gelişmelere uygun biçimde, öğretmenlerin ihtiyaçları çerçevesinde geliştirilmesi hedefleniyor.

Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği ortak finansmanı ile desteklenen METEK III Projesi ile Sektörel Mükemmeliyet Merkezlerinin kurulmasının yanında, kalite güvence sistemi ve izleme-değerlendirmenin güçlendirilmesi, öğretmenlere işbaşı eğitimler verilmesi, kariyer rehberliği uygulamalarının yapılması, mesleki ve teknik eğitime yönelik farkındalık geliştirilmesi ve iş birliği mekanizmalarının güçlendirilmesi çalışmaları yürütülecek. Ayrıca, projenin Hibe Bileşeni kapsamında sosyal ortaklar tarafından yürütülecek 18 proje ile Sektörel Mükemmeliyet Merkezleri ile eşgüdümlü biçimde çalışacak Sektörel Yetkinlik Geliştirme Merkezlerinin kurulması amaçlanıyor. Sektörel Yetkinlik Geliştirme Merkezleri de sosyal ortakların mesleki ve teknik eğitime katkısının geliştirilmesi ve özel sektör bağının verimli biçimde kurulması amacıyla öğretmenlerin mesleki gelişimini destekleyen bir kurguya sahip olacaklar.