Atatürk
    Haberler
MESLEK LİSESİNDE 100 YILLIK KAMÇILI TEZGAHTAN İLHAM ALINARAK MODERN DOKUMA TEZGAHLARI ÜRETİLDİ

Muğla'nın Menteşe ilçesinde, kadınlara yönelik mesleki eğitim ve gelişim çerçevesinde dokuma öğretilirken, kullanılan tezgahlar meslek lisesinde üretildi. Proje kapsamında, Muğla Şehit Ziya İlhan Dağdaş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, öğretmenleri eşliğinde 60 adet dokuma tezgahı üretti. 100 yıllık kamçılı tezgahtan ilham alınarak üretilen yarı otomatik tezgahlar ev kadınlarına gelir kapısı olacak.

Muğla yöresinde kaybolmaya yüz tutmuş yöresel el sanatlarının yaşatılması, geliştirilmesi ve ev kadınlarına istihdam sağlanması amacıyla Menteşe Kaymakamlığınca, Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) hibe desteğiyle "Kadınlar Üretiyor Menteşe Kazanıyor Projesi" yürütülüyor. Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Muğla Olgunlaşma Enstitüsü iştirakiyle yürütülen projede kadınların dokuma yapmak için kullandığı tezgahlar, meslek lisesi öğrencileri ve öğretmenleri tarafından üretildi.

Muğla Şehit Ziya İlhan Dağdaş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Mobilya ve İç Mekan Tasarımı Bölümü ve Metal Teknolojileri Bölümü öğrencileri ve öğretmenleri, atölyelerde 60 adet dokuma tezgahı üretti. Yarı otomatik olarak tasarlanıp üretilen bu tezgahlarda, proje kapsamında kadınlara Muğla Olgunlaşma Enstitüsünde 208 saatlik dokuma eğitimi verildi.

"Kadınlar Üretiyor Menteşe Kazanıyor Projesi" Menteşe ilçesine bağlı mahallelerde yaşayan dezavantajlı kadınlar için istihdam köprüsü oluşturmayı hedefliyor. Bu sayede bölgede yaşayan 50 kadın, üreterek ve ürettiklerini satarak hem aile bütçesine hem de ülke ekonomisine katkı sağlayabilecek. Dokunan kumaşlardan ayrıca çeşitli ürünlerin tasarımı da yapılıyor. Tasarlanan ürünler Muğla, Bodrum, Marmaris, Fethiye Datça ve Ula/Akyaka destinasyonlarına gelen turistlere satılarak kadınlar için gelir kapısı olacak.

Muğla Şehit Ziya İlhan Dağdaş Meslek Lisesi Müdürü Hamit İzdaş, " Bu projeyi hayata geçirirken Muğla'nın köylerindeki tezgâhları öğretmenlerimiz tek tek incelediler. Elde edilen veriler ışığında, en iyi verimi elde edebileceğimiz tezgahlarımızı hocalarımız ile birlikte ortaya çıkardık. Tezgâhımız hem el çözgüsü yapabilen hem de dokuma yapabilen Türkiye'deki sayılı tezgâhlardan bir tanesi oldu.” dedi.

Muğla Şehit Ziya İlhan Dağdaş Meslek Lisesi öğrencisi Erkan Karakoç, "45 arkadaşımız ile birlikte dokuma tezgahlarının üretimini yaptık. Tezgahlar, kara çam ağacından yapıldı. Aynı zamanda portatif ve sökülüp takılabiliyor. Bu tezgahlar sayesinde köylerde kadınlarımız evlerinde dokuma yaparak kazanç sağlayacaklar" ifadesini kullandı.

İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çay, “ Meslek Lisemiz, Olgunlaşma Enstitümüz, Menteşe Kaymakamlığımız, Güney Ege Kalkınma Ajansımız, Aile Sosyal Hizmetler Müdürlüğümüz, kooperatiflerimiz ve diğer paydaşlarımızla birlikte kıymetli bir çalışma yürüttük. Bu süreçte her kurumun üzerine düşen görevleri vardı. Kursiyerlerin kullandıkları dokuma tezgâhlarını Şehit Ziya İlhan Dağdaş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde ürettik. 100 yıllık kamçılı tezgâhın en iyi yanları alınarak, günümüz kullanımına uygun, modern ve kullanışlı bir tezgah olarak hibrit edildi. Çok titiz bir çalışma ile 4-5 tezgâhın en güzel yönleri 1 tezgâhta birleştirilmiş oldu. Kursiyer kadınlarımıza Muğla Olgunlaşma Enstitüsünde dokuma eğitimi verdik. Meslek lisemizde üretilen bu tezgahlar kurslara katılan 60 kadınımıza zimmetlenecek ve onlara gelir kapısı olacak. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum." dedi.