Atatürk
    Haberler
Trafik Lambaları Liselilere Emanet

İstanbul’un dört bir yanında trafik düzenini sağlayan ve zamanla arızalanan trafik ışıkları, meslek liseli öğrenciler tarafından okullarındaki atölyede onarılıyor. Profilo Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin 7 öğrencisi bir yılda toplam 4 bin 370 arızalı trafik lambasını tamir etti.

İstanbul Bilişim ve Akıllı Kent Teknolojileri A.Ş.’nin (İSBAK), mesleki eğitime katkıda bulunmak için Profilo Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin içinde açtığı atölyede öğrenciler hem stajlarını yaparak ayda 700 TL kazanıyor hem de mezuniyet sonrası iş bulma şanslarını arttırıyor. Trafik ışıklarında kullanılan sinyalizasyon anakartları ve devre kartlarının tamirini 12’nci sınıftaki 7 liseli yapıyor. Liseliler, arızalanan trafik lambalarını 15 gün içinde onarılmış şekilde teslim ediyor. Son 1 yılda 230 yaya butonu, 1121 otokart, 3019 sinyal verici olmak üzere toplamda 4 bin 370 arızalı ürün öğrenciler tarafından onarıldı.

3 GÜN ATÖLYEDE 2 GÜN OKULDA

1989 yılında eğitim-öğretime başlayan Profilo Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, bin 200 kişilik öğrenci kapasitesiyle Bilişim Teknolojileri ve Elektrik-Elektronik Teknolojisi alanında eğitim veriyor. Okul müdürü Murat İzci şunları söylüyor: “Aktif olarak 7 öğrenciyle çalışıyoruz. Bu öğrenciler 12’nci sınıfta elektrik-elektronik bölümündeler. 3 gün staja gidiyor, iki gün okula gelip derse giriyorlar. Okul içindeki İSBAK atölyesinde stajlarını yapıyorlar. Trafik sinyalizasyon, otokart, yaya butonu gibi arızalı ekipmanları tamir edip, testini yapıyor ve sonra sağlam olarak teslim ediyorlar. Bunun karşılığında öğrencilerimiz asgari ücretin üçte biri olan staj ücretini alıyorlar, hatta daha fazla ürün tamir ederlerse daha fazla kazanıyorlar. Her yıl 7 öğrencimizle çalışıyoruz. Staj süresi 10 ay. Çocukların ilgi, istidat ve yeteneklerine göre seçim yapıyoruz. Tekniker olmak isteyen, elektroniği sevenleri seçiyoruz. Yerimize ve yaptığımız işin kapasitesine bakınca bu öğrenciler yeterli oluyor, ilerleyen zamanda daha fazla ürün gelirse öğrenci sayısını arttırırız. Bu çocuklar geleceğin iyi teknikerleri, mühendisleri olacak. Bozulan lambalar saha elemanları tarafından sökülüp, hatalı, arızalı ürünler bizim atölyeye getiriliyor. Tamir olduktan sonra kendilerine teslim ediyoruz. Okul müdürü, müdür yardımcısı ve öğretmenlerin referansları ile öğrencilerimiz daha sonra buralarda istihdam edilebiliyor.”

OKULLARLA İŞBİRLİĞİ

İSBAK Teknik İşler ve Operasyon Genel Müdür Yardımcısı Çağdaş Mersinlioğlu ise, “Öğrencilerimizin eğitim hayatlarına katkı sunmak amacıyla 3 yıl önce Profilo Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile işbirliği başlattık. Okul içindeki atölyede öğrencilerin eğitimine destek veriyoruz. Son bir yılda yetenekli, öğrenmeye hevesli öğrencilerimiz 4 bin 370 adet sinyal verici, otokart ve yaya butonu arızası giderdi. Biz de onlara maddi olarak katkı sağladığımız gibi aynı zamanda okuldan aldıkları eğitimi, sahadaki ürünlerimizle pekiştirme fırsatı sunuyoruz” diyor.

"TAMİR İŞLERİ ÇOK EĞLENCELİ"

Okulda trafik lambalarının tamiratını yapan 7 öğrenci olan Harun Arıkbaş, İlkay Çelik, Erdem Çakır, Marjona Umarjonova, Engin Ufuk Gökdağ, Ahmet Yumruk ve Engin Bıyık da işlerinden memnun. İşte bazılarının görüşleri:

Marjona Umarjonova (18): Ben ticaret lisesinde okuyordum, evde tamiri babamla birlikte yapıyordum. Bu tür şeyleri sevdiğim için, bu liseye geçtim. Zorlukları var ama arkadaşlarımla birlikte yapınca kolay oluyor, eğlenceli. Bu benim ayrı işim olarak kalacak, üniversitede hukuk okumak istiyorum. Bu bölüm ilgimi çekti, küçük tamir işleri cazip geldi.

Engin Ufuk Gökdağ (18): İşi biliyordum, birkaç yıldır buradaydım, göz aşinalığı vardı. İstanbul’un bozuk lambalarını yaparken ‘Bunu ben yaptım’ diyorum. Bozuk lamba görünce ‘Bu bize gelecek’ diye düşünüyorum. Çevremdekiler olumlu bakıyorlar. Üniversitede elektrik elektronik bölümünde okumak, mesleğimi bu dalda yapmak istiyorum.

Ahmet Yumruk (19): Elektriği, aletleri seviyordum, elim yatkındı. ‘Ben yapacağım’ diyorum bozuk lambaları görünce. Burada yaptığımız işler çevremdekilerin de dikkatini çekiyor. Bu bölümde devam etmek istiyorum, elektrik teknisyenliği düşünüyorum.

Engin Bıyık (18): Ben burada elektrik elektronikle uğraşmayı çok seviyorum, buradan mezun olunca ses ve görüntü alanında eğitim almak istiyorum. Konserler, ses görüntü sistemleri gibi alanlarda çalışmak istiyorum. Ben de arkadaşlarım gibi İstanbul’un her hangi bir sinyalizasyon ürününün önünden geçerken ‘Bunları biz tamir ediyoruz’ deyip gururlanıyorum.


Kaynak: Hürriyet/Nuran Çakmakçı