Atatürk
    Haberler
Türk Müziğini Tanıtma ve Destekleme Projesi Devam Ediyor

Bakanlığımız himayesinde öğretmen ve öğrencilere Türk müziğini ve enstrümanlarını tanıtma amacıyla  başlatılan ve Türk Müziğini Tanıtma ve Destekleme Projesi kapsamında yapılmakta olan seminerlere 15 Mart 2019 tarihinde Rize'de devam edildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu Sanatçısı Aylin Şengün Taşçı, kendi imkânları ile bir süredir İstanbul’da bulunan okullarda Türk Müziğini tanıtma etkinlikleri kapsamında seminerler vermekteydi. Bakanlığımızca çok beğenilen seminerlerin yaygınlaştırılarak, özellikle kültürel imkanlardan yoksun bölgelerde Türk Müziğine erişim anlamında dezavantajlı konumda olan bölgelerden başlanılması kararlaştırıldı.

Seminerler ile öğrencilerin Türk müziğini tanımaları, müziğe ilgileri varsa keşfetmeleri için fırsat oluşturulması ve yetenekli öğrencilerin güzel sanatlar liselerine kazandırılması amaçlanmaktadır.

İki yıl sürecek proje ile Türkiye’nin her bir köşesinden binlerce öğrenciye ulaşılması sağlanacaktır.

Seminerde Türk Müziğinin geçirdiği aşamalar geçmişten günümüze, gençlerin ilgisini çekecek şekilde dönemsel anekdotlarla anlatılacak, geleneksel enstrümanlarla örnekler sunulacaktır.

Seminerler kapsamında yapılacak sunumlar içerisinde müziğimizin tarihsel boyutunu aktarmanın yanı sıra geleneksel enstrümanlarımız tanıtılacak, gençlerin bu enstrümanlarla temas etmesi sağlanacak, ninnilerimizden mehter müziğimize, tasavvuf müziğimizden Osmanlı sultanlarının bestelerine, unutulmayan bestekarlarımızın eserlerine ulaşan geniş bir çerçevede dinletiler yapılacaktır.

Diğer bir yandan Türk müziğine ilgisi keşfedilen öğrencilerin gelecekte yeni sanatçıların ve sanat severlerin yetiştirilmesini sağlayabilmek için güzel sanatlar liselerine yönlendirilmeleri sağlanacaktır. Ayrıca öğretmenler de Türk müziği konusunda bilgilenecek, yetenekli öğrencilerin bu alanda eğitim alabileceği güzel sanatlar liselerini tanıma fırsatı bulabilecektir.

Her bir seminer yaklaşık 1,5 saat sürecektir. Seminerler etkileşimli olacak zaman zaman öğrencilerin enstrümanlara temas etmesi sağlanacaktır. Konular öğrencilerin dikkatini çekecek şekilde ilgi çekici örneklerle verilecek, seslendirilen eserlerin varsa hikayeleri anlatılacaktır.

En eski Türk çalgısı Kopuz’ dan, günümüze kadar kullanılan müzik aletlerini tanıtacaktır. El-Kındî (801-873), Farabi (873-950), İbn-i Sina (980-1037)’ dan Sadettin Kaynak (1895-1961) ve Münir Nurettin Selçuk (1899-1981)’ a kadar Türk müziğine gönül vermiş sanatçılar ve hayat hikayeleri hakkında bilgiler verilecektir.

4 Ocak tarihinde Ankara’nın Bala ilçesinde yapılan etkinliğin ikincisi 17 Ocak 2019 tarihinden Ankara’nın Mamak ilçesinde bulunan Mimar Sinan Güzel Sanatlar lisesinde yapıldı.