Atatürk
    Haberler
Türk Öğretmen CERN'de

CERN her yaz dünyanın her yerinden bilim insanlarını ve öğretmenleri bir araya getiren Uluslararası Lise Öğretmen Programı gerçekleştirmektedir. Bu eğitimin amacı öğretmenlerin; parçacık fiziği alanındaki gelişimlerini desteklemek, Büyük Hadron Çarpıştırıcısında (Large Hadron Collider-LHC) birinci sınıf araştırma atmosferini deneyimlemek, modern fiziği sınıflara ve dışına taşımak, farklı ülkelerden öğretmenlerle bilgi, deneyim alışverişi sağlamak ve CERN’ün tüm dünya okullarıyla daha yakın bağlantı kurmasını sağlamak. Bu eğitimlerde dersler, yerinde ziyaretler, uygulamalı çalıştaylar, tartışmalar, soru cevap oturumları ve program sonu final rapor sunumları yapılmaktadır.


Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Selçuk Yusuf Arslan, burs alarak 7-20 Temmuz 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilen CERN Uluslararası Lise Öğretmen Programına (International High School Teacher Programme) katıldı. İsviçre-Fransa sınırında, Cenevre şehrinde bulunan CERN’de gerçekleşen programa 6 farklı kıtadan 45 öğretmen katıldı. Arslan, programa ülkemiz adına kabul edilen tek Türk öğretmen oldu. İki hafta ve 70 saat süren eğitimi başarı ile tamamlayan öğretmenimiz CERN Elçisi de oldu. İki haftalık süreçte eğitimler, workshoplar, geziler, sosyal aktivitelere katılan öğretmenler çalıştayın son gününde final raporlarını teslim ederek belirlenen konularda sunumlarını gerçekleştirdiler.

Arslan’dan bundan sonra beklenen parçacık fiziği konusunda çalışmalarını derinleştirmek, öğrencilere ve öğretmen arkadaşlarına deneyimlerini aktarmak ve aktiviteler düzenlemek.


Arslan: “CERN’in öğretmenlere sunduğu en önemli programa katılma gururunu yaşadım. Dünyanın her yerinden mükemmel öğretmenlerle çok güzel, dolu dolu iki hafta geçirdik. CERN’in Higgs Bozonunu keşfettiği, yerin 100 metre altındaki CMS dedektörünü ziyaretimiz, antimadde fabrikası ziyaretleri gerçekten beni çok etkiledi. Bilimin merkezi diyebileceğimiz CERN’de eğitim almak, workshoplara katılmak ve tarihe tanıklık ederek deneylerin yapıldığı ortamları ziyaret etmek benim için unutulmayacak bir deneyimlerdi. CERN’in bundan sonraki yol haritasını da öğrenme şansım oldu. Ayrıca program sayesinde parçacık fiziği alanını da tanıdım ve benim için yeni bir öğrenme deneyimi oldu. Bundan sonra da fırsat buldukça bu alanda çalışmaya devam etmek istiyorum.”

Arslan ayrıca geçtiğimiz yıl AKS tarafından Küresel Öğretmen Ödülü, ISA Dubai tarafından Yılın En iyi Öğretmeni, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Ankara ilini temsil eden Yılın Öğretmeni, Artı Eğitim Dergisi tarafından yapılan halk oylaması sonucu Yılın Öğretmeni, Cambridge University Press tarafından kendini mesleğine adamış Dünya üzerindeki en iyi 50 öğretmenden biri seçilmişti. Geçtiğimiz aylarda STEM Kamp projesi ile Avrupa Okul Ağından; More Coding More Girls ile de STEM Alliance’dan ödül almıştı. Arslan’ın çalışmalarının ayrıntıları kişisel bloğu olan www.selcukyusufarslan.com adresinde bulunmaktadır.