Atatürk
    Haberler
TÜRKİYE'NİN UZAY VE HAVACILIK TEKNOLOJİSİ ALANINDA İLK MESLEK LİSESİ AÇILDI

HAVACILIK SEKTÖRÜN İLK MESLEK LİSESİ ANKARA ELMADAĞ DA AÇILDI

Uzay ve Havacılık Teknolojisi alanında ilk meslek lisesi Ankara ili Elmadağ ilçesinde açıldı. Savunma Sanayi Başkanlığı ve sektörün öncü kurum ve kuruluşları ile program altyapısı oluşturulan okulda tüm hazırlıklar tamamlandı.

Ülkemizde havacılık ve uzay çalışmalarıyla ilgili faaliyetler hız kazanmaya başlamış ve diğer ülkelerle rekabet gücümüz artmıştır. Göktürk 1, Göktürk 2, Göktürk 3, TÜRKSAT 5A, TÜRKSAT 5B, İMECE, Gökbey Helikopter, Anka İHA, Hürkuş, Hürjet, Kızılelma, Aksungur İHA, Şimşek, Turna, Atak Helikopter, Millî Muharip Savaş Uçağı, Bora, Sungur, Hisar füze sistemleri gibi çalışmalar Ülkemiz adına uzay ve havacılık alanında atılan önemli adımlardan olmuştur.

Bakanlığımız oluşturduğu dinamik mesleki ve teknik eğitim sistemi aracılığıyla uzay ve havacılık alanında da harekete geçerek 25 Şubat 2019 tarihinde T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ile imzaladığı işbirliği protokolü ve 14 Haziran 2019 tarihinde Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) arasında imzaladığı protokollerle ilk defa havacılık ve uzay teknolojileri alanında mesleki ve teknik ortaöğretim düzeyinde eğitim verecek olan Ankara Havacılık ve Uzay Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi açmak için çalışmalara başlamıştır.

Yapılan çalışma kapsamda örgün mesleki ve teknik ortaöğretimde havacılık ve uzay teknolojisi eğitiminin yaygınlaştırılması, eğitim içeriklerinin geliştirilmesi ve zenginleştirilmesi hedeflenerek havacılık ve uzay teknolojisi alanı öğretim programı hazırlanarak Talim ve Terbiye Kurulunda görüşülerek kabul edilmiştir.

Söz konusu öğretim programı, Savunma Sanayi Başkanlığı, Türk Hava Kurumu Üniversitesi, ASELSAN, ROKETSAN, TUSAŞ, TAİ, TEİ temsilcileri ile alan öğretmenlerinden oluşan komisyon tarafından hazırlanmıştır.

Hazırlanan çerçeve öğretim programı kapsamında eğitim verecek olan ilk meslek lisesi;

Ankara ili Elmadağ ilçesinde Hasanoğlan Bahçelievler Mahallesinde 24.770 m2 ‘lik alanda kurulmuştur. Eğitim binası, atölye binası ve pansiyon binası olmak üzere 3 ana binadan oluşan tesiste, 32 adet derslik, 6 adet laboratuvar, 2 adet resim ve müzik atölyesi ve konferans salonu bulunmaktadır.

Okul pansiyonu 64 kız öğrenci ve 136 erkek öğrencinin konaklamasına uygun olmak üzere 200 yatak kapasitene sahiptir. İl dışından alınacak öğrenciler banyo ve lavaboları oda içerisinde olan, bilgisayar ve internet bağlantısı bulunan tek kişilik odalarda barınacaktır.

Atölye binasında Tahribatsız Muayene Atölyesi (Non-Destructive Testing-NDT), İtki Sistemleri ve Pervane Atölyesi, Temel Elektronik Atölyesi, Montaj, Entegrasyon ve Kontrol Atölyesi, Havacılık ve Uzay Aviyonik Sistemleri Atölyesi, Teknik Resim ve Bilgisayar Destekli Laboratuvarları bulunmaktadır.

Havacılık ve Uzay Teknolojisi Alanında Ülkemizdeki ilk meslek lisesi olan Ankara Havacılık ve Uzay Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde, özel program ve proje uygulanacak, okulun yönetici ve öğretmenleri seçilerek alınacaktır. 2023-2024 eğitim-öğretim yılından itibaren öğrenci alımına başlanacak olup Anadolu Teknik Programında 1(bir) yıl İngilizce hazırlık sınıfı dahil 5 (beş) yıl süreyle eğitim-öğretim verilecek ve tüm öğrenciler Bakanlığımızca yapılan Merkezi Sistem Sınavı puanına göre alınacaktır.

Okulda uygulanacak programlar, bireyleri iş hayatına hazırlamak amacıyla tasarlanmış olup iş gücü piyasası ihtiyaçları ve iş analizi yaklaşımı esas alınarak meslekler analiz edilmiş, meslek profili tanımları ve meslek elemanının yapması gereken iş/görev ve işlemler belirlenmiştir.

Havacılık ve Uzay Teknolojisi Alanı Çerçeve Öğretim Programı’nda aşağıdaki dallar yer almaktadır:

Tasarım ve İmalat

İtki Sistemleri

Elektronik Sistemler

Bu doğrultuda Havacılık ve Uzay Teknolojisi alanı ve alan altında yer alan meslekte ulusal ve uluslararası düzeyde standartlara uygun örgün öğretim programı hazırlanmıştır.

Bu programı tamamlayan öğrenciye aşağıdaki ortak bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır:

• Yeni çağ becerileri ve tasarım odaklı düşünme yaklaşımı doğrultusunda “meslek etiği ve Ahilik, iş sağlığı ve güvenliği, teknolojik gelişmeler ve endüstriyel dönüşüm, çevre koruma, girişimci fikirler, iş kurma ve yürütme, fikrî ve sınai mülkiyet hakları” konularında mesleki gelişim sağlayacak beceriler kazanma

• Üretimde kullanılacak malzeme çeşitleri ile ilgili bilgi ve beceri kazanma

• Sistem tasarımının temelleri ile ilgili bilgi ve beceri kazanma

• Teknik resim kurallarına uygun çizimler yapma, bilgisayarda üç boyutlu tasarım yaparak hazırlanan tasarımların baskısını alma

• İş sağlığı, bilgi, çalışma ve malzeme güvenliği ile ilgili bilgi ve beceri kazanma

• TS EN ISO standartlarına ve teknik resim kurallarına uygun olarak çizim programı ile iki boyutlu çizimler yapma, özellik ve tanımlama komutlarını kullanma, çizim kütüphanesi oluşturma ve perspektif çizme

• Havacılık ve uzay teknolojisinin temelleri ile ilgili bilgi ve beceri kazanma

Tasarım ve İmalat Dalı

• Kompozit üretim ve analizi ile ilgili bilgi ve beceri kazanma

• Özel prosesler ile ilgili bilgi ve beceri kazanma

• İmalat teknikleri ile ilgili bilgi ve beceri kazanma

• Hidrolik-pnömatik ve mekanik sistemler ile ilgili bilgi ve beceri kazanma

İtki Sistemleri Dalı

• İş sağlığı ve güvenliği önlemlerini alarak ulusal ve uluslararası standartlara uygun şekilde itki sistemlerinin tasarımı, montajı ve bakımını yapma

• İş sağlığı ve güvenliği önlemlerini alarak ulusal ve uluslararası standartlara uygun şekilde ileri itki sistemlerinin tasarımı, montajı ve bakımını yapma

• İş sağlığı ve güvenliği önlemlerini alarak pervane bakım ve ayar işlemlerini yapma

• İş sağlığı ve güvenliği önlemlerini alarak yanma ve yakıtlar ile ilgili bilgi ve beceri kazanma

Elektronik Sistemler Dalı

• İş sağlığı ve güvenliği kurallarına uyarak basit elektrik-elektronik devreler kurma, çalıştırma, elektriksel ölçmeleri gerçekleştirme

• Elektronik kart tasarımı ile ilgili bilgi ve beceri kazanma

• İş sağlığı ve güvenliği kurallarına uyarak uçak elektrik sistemlerinde kullanılan devre elemanlarının test, bakım onarım işlemlerini yapma

• İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak elektronik sistem üretimi ile ilgili bilgi ve beceri kazanma

• İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak elektronik ve dijital uçak sistemlerinin bakımını yapma

• İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak havacılık ve uzay aviyonik sistemler ile ilgili bilgi ve beceri kazanma

Öğrencilerimiz okulda son teknolojilerle donatılmış olan atölyelerde havacılık ve uzay teknolojisi alanında nitelikli bir eğitim alırken, okulun görsel sanatlar ve müzik atölyeleri ile spor salonlarında ilgi ve yeteneklerine göre kendilerini geliştirme ve boş zamanlarını değerlendirme olanağı bulacaklardır.

Bu okuldan teknisyen unvanı ile mezun olacak öğrenciler havacılık ve uzay teknolojilerine yönelik çalışan kamu ve özel sektör işletmelerinde istihdam edilebileceklerdir.

https://youtu.be/LxnKbr1tpHI

Hayali Havacılık ve Uzay olan öğrencilerimizi ve velilerimizi okulumuzu ziyaret etmeleri için bekliyoruz.

Okulun internet sitesini ziyaret ederek daha detaylı bilgi için tıklayınız.