Millî Eğitim Bakanlığımız, iş gücü piyasasındaki arz-talep dengesini en iyi şekilde kurulup kabiliyet eksikliklerinin giderilmesi, gençlere değişen şartlara karşı esneklik kazandırılması ve yetenek setlerinin çeşitlendirilmesi amacıyla çok paydaşlı iş birliklerini peş peşe hayata geçiriyor. Hiç şüphesiz bunun temel sebebi, eğitim alanındaki çerçevenin, uygulamada da karşılığının bulunmasının kilit bir öneme sahip olması. Mesleki ve teknik eğitimdeki dönüşün ve başarının çoklu iş birliklerine dayalı bir yapının ortak sorunlara ortak çözümler bulmasıyla mümkün hâle geleceği de açık.
Millî Eğitim Bakanlığımız, mesleki ve teknik eğitimde sektörle iş birliklerini güçlendirmeye devam ediyor. Genel Müdürlüğümüz ile MRO Teknik Servis Sanayi ve Ticaret A.Ş. arasında mesleki ve teknik eğitim iş birliği protokolü imzalandı. İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğündeki “Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü” törenine, Genel Müdürümüz Prof. Dr. Kemal Varın Numanoğlu, MRO Teknik Servis Sanayi ve Ticaret A.Ş Genel Müdürü Hüseyin Oflaz, İl Millî Eğitim Müdürümü Levent Yazıcı, MRO Teknik Servis Sanayi ve Ticaret A.Ş Kurucusu Yavuz Çizmeci, MRO Teknik Servis Sanayi ve Ticaret A.Ş Kurumsal İletişim Direktörü Cihangülü Çizmeci, İl Millî Eğitim Müdür Yardımcımız Serkan Gür, MRO Teknik Servis Sanayi ve Ticaret A.Ş Akademisi Genel Müdürü Sayın Kadir Kahraman, MRO Teknik Servis Sanayi ve Ticaret A.Ş Eğitim Müdürü Ümit Kuş, Kapadokya Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Funda Aktan katıldılar.
İmzalanan protokol ile bu okulların atölye ve laboratuvarları da yeni teknolojilerle güncellenerek donatılacak, öğrencilere işletmelerde beceri eğitimi, staj imkânı sağlanacak ve bu okullardaki öğretmenlere iş başı eğitimleri düzenlenecek. Bu iş birliği ile uçak bakım alanı, uçak gövde motor ve uçak elektroniği dalları alanında eğitim gören öğrencilerin sektörde istihdamları kolaylaşacak.
Sektörle İş Birliği
Sultanbeyli Sabiha Gökçen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde uçak bakım alanındaki öğrencilerimizin ve öğretmenlerimizin yeterliliklerinin artırılmasına yönelik yapılacak olan mesleki ve teknik eğitim faaliyetlerini içeren protokol, Millî Eğitim Bakanlığımızın 2023 Vizyonu doğrultusunda mesleki ve teknik eğitime nasıl yaklaştığını da ortaya koyuyor.
Uçak bakım alanı, uçak gövde motor ve uçak elektroniği dallarını içeren protokol, uçak hangarlarında ve uçak bakım merkezlerinde ihtiyaç duyulan nitelikli işgücünün yetiştirilmesine ve istihdamına katkıda bulunmayı amaçlıyor.
Öğrenilen bilgilerin yaşam becerilerine dönüştürülmesi öncelikli protokol kapsamında mesleki ve teknik eğitimin niteliğini artırmak, gayretli ve başarılı öğrencileri ödüllendirmek, sektör ile okul iş birliğini artırmak için belirlenen ölçütler doğrultusunda başarılı öğrencilere burs verilecek.
Protokolün Kapsamı
İmzalanan protokol, uçak bakım alanı öğretim programlarının ve eğitim materyallerinin yabancı dil ağırlıklı olarak sektördeki gelişmeler doğrultusunda hazırlanması/güncellenmesini, öğretmenlerine hizmet içi eğitim faaliyetleri kapsamında seminer ve işbaşı eğitimleri verilmesini, uçak bakım alanı öğretmenlerinin uluslararası sertifikalandırılmasına yönelik çalışmalar yapılması gibi bir dizi yeniliği de içeriyor.
Bu yönüyle protokol, dinamik mesleki eğitim modelini yansıtıyor. Bu bağlamda alan öğrencilerinden uygun bulunanların iş başında beceri eğitimi ve staj yapmaları sağlanacak, başarılı olan alan öğrencilerine burs verilecek. Okul atölye ve laboratuvarlarının yeni teknolojilere dayalı olarak donatılması/desteklenmesi, okulun uluslararası tanınırlığının sağlanmasına yönelik gerekli çalışmaların yapılması, okuldaki öğrencilere atölyelerde kullanılmak üzere imkânlar dâhilinde kullanım fazlası malzeme ve gerektiğinde parça/komponent desteğinin sağlanması da öngörülüyor.
İstihdam Kolaylaşacak
Genç ve dinamik işgücünü en iyi şekilde yetiştirmenin ve profesyonel hayata hazırlamanın hem kamunun hem de özel sektörün güçlü ve sürekli iş birliği içinde çalışmasıyla mümkün olacağı biliniyor. Bu anlayıştan hareketle alan mezunlarının istihdamı, teknik gezi ve izleme ziyaretleri, tasarım-beceri atölyesinin kurulması, mesleki ve teknik eğitimin geliştirilmesi için toplantı, seminer, konferans, yarışma vb. farkındalık faaliyetleri düzenlenmesi gibi birçok husus da protokole dâhil edildi. Böylece, öğrenciler bilimi, tekniği ve pratiği öğrenecek, mezun olduğunda hızla iş hayatında istihdam edilecek.
Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürümüz Prof. Dr. Kemal Varın Numanoğlu, MRO Teknik Servis Sanayi ve Ticaret A.Ş Genel Müdürü Hüseyin Oflaz, imzalanan protokolün, sektörle eğitim ortamlarının iş birliği açısından anlamlı olduğu değerlendirmesinde bulundular. Bu bağlamda böyle bir adım atıyor olmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirttiler