Atatürk
    Haberler
Pandemi sürecinde meslek liseleri, ihtiyaç duyulan ürünleri seri bir şekilde üreterek sağlık çalışanlarının ve toplumun hizmetine sunuyor.

Dergiye ulaşmak için TIKLAYINIZ.

Koronavirüs pandemisi nedeniyle olağanüstü zamanlardan geçtiğimiz bu günlerde meslek liseleri pandemiyle mücadelede ihtiyaç duyulan ürünleri seri bir şekilde üreterek sağlık çalışanlarının ve toplumun hizmetine sunuyor. Temizlik malzemelerinden maske üretimine, tek kullanımlık önlük ve tulumlardan yüz koruyucu siperliklere kadar çok çeşitli alanlarda malzemeler üretiliyor. Özellikle temini zor olan maske, siperlik, tek kullanımlık önlük vb. ürünlerin kolayca topluma ulaştırılması toplumun tüm kesimlerince takdirle karşılandı. Ayrıca mesleki eğitimde üretilen ürün çeşitliliğini artırmak için AR-GE çalışmaları da artırıldı. Öğretmen ve öğrencilerimiz bu zor günlerde büyük bir özveri ile çalışarak üretim kapasitelerini ve ürün çeşitliliğini her geçen gün artırıyor.

Pandemi Süresince Meslek Liselerinde Üretilmeye Başlanan Ürünler:

YÜZEY DEZENFEKTANI

Mesleki liseleri henüz salgın ülkemize girmeden 81 ilde yaklaşık 54 bin okulumuzun dezenfekte edilmesi için dezenfektan üretimine başladı ve süreci başarı ile sürdürüyor. Salgının ülkemiz sınırları içine girmesi ile birlikte dezenfektan malzemesine olan talep arttı. Meslek liselerindeki öğretmen ve öğrencilerimiz her türlü fedakarlığı yaparak üretim kapasiteleri artırarak ilgili kurumların tüm dezenfektan taleplerini karşılıyor. Bugüne kadar toplam 88 okulda 6 milyon 123 bin 340 litre yüzey dezenfektanı üretildi.

EL DEZENFEKTANI VE KOLONYA

Pandemiyle mücadelede el temizliğinin büyük önem taşıdığını unutmamak lazım. Özellikle piyasada el dezenfektanı ve kolonya temininde yaşanan sıkıntılardan sonra meslek liseleri, gerekli izinlerin alınması ve hızlı bir AR-GE çalışmasından sonra el dezenfektanı ve kolonya üretimine başladı. Bu güne kadar 55 okulumuzda 130 bin 240 litre el dezenfektanı, 19 okulumuzda 4 bin 120 litre kolonya üretildi.

MASKE

Pandeminin ülkemizde ve tüm dünyada etkisini artırmasıyla birlikte maske üretimi büyük önem kazanmaya başladı. An itibarı ile tüm dünyada en çok ihtiyaç duyulan ürünlerden biri maskedir. Maske tedariğinde herhangi bir sıkıntı yaşanmaması için mesleki eğitim hızlı bir refleks göstererek salgının ilk anlarından itibaren maske üretimine başladı. Öncelikle sağlık çalışanlarının ihtiyacını karşılamak amacıyla üretilen maskeler zamanla kapasite artırılarak kamu kuruluşlarının ve toplumun tüm kesimlerinin hizmetine sunuldu. Bugüne kadar 109 okulumuzda 11 milyon 988 bin 857 adet maske üretildi ve üretimler tüm hızıyla devam ediyor.


TEK KULLANIMLIK ÖNLÜK/TULUM

Bu süreçte, hijyenin önemi nedeniyle tek kullanımlık ürünlere olan talep arttı. Bu bağlamda yapılan yatırımlarla özellikle sağlık çalışanları için tek kullanımlık önlük ve tulum gibi ürünler üretilmeye başlandı. Üretim neredeyse tüm illerde yoğun bir şekilde devam ediyor. Öte yandan pilot okul olarak seçilen İstanbul’daki Gültepe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde tek kullanımlık çatal ve bıçak gibi ürünlerin üretimine başlandı. Meslek liseleri bugüne kadar 65 bin 774 tek kullanımlık tulum/önlük ve 35 bin adet tek kullanımlık çatal/bıçak üretti ve üretimler tüm hızlıya devam ediyor.

YÜZ KORUYUCU SİPERLİK

Özellikle sağlık çalışanları için önem arz eden yüz koruyucu siperliklerin üretiminde yaşanan sorunların çözümüne katkıda bulunmak için okullarımızca AR-GE çalışmaları tamamlanarak yüz koruyucu siperliklerin üretimine başlandı. Yüz koruyucu siperlikler hem otomatik üretim hattıyla hem de 3-D (üç boyutlu) yazıcılar kullanılarak üretiliyor. Buna ek olarak AR-GE çalışmaları sonucu siperlik üretiminin artırılması amacıyla 3-D yazıcı üretimine de başlandı. Meslek liselerinde bugüne kadar 43 okulda 765 bin 140 yüz koruyucu siperlik üretilerek sağlık çalışanlarına teslim edildi.

SOLUNUM CİHAZI

Covid-19 tedavisinde önemli bir yeri olan solunum cihazı üretimi için meslek liseleri yoğun bir şekilde AR-GE çalışmalarını yürüttüler. Solunum cihazı üretimi için seçilen iki pilot ilimiz Hatay ve İstanbul bizlere mutlu haberleri peşpeşe vererek üretime başladı. İlk solunum cihazı, Hatay Şehit Serkan Talan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Biyomedikal Cihaz Teknolojileri AR-GE atölyelerinde üretildi. Hatay’da Şehit Serkan Talan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin solunum cihazı üretiminin hemen ardından bir müjde de İstanbul’dan geldi. AR-GE çalışmaları sonucunda Kartal Şehit Öğretmen Hüseyin Ağırman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde ambulans ve sahra hastaneleri için uzaktan kontrollü solunum cihazı üretildi.

ULTRASONİK CERRAHİ MASKE MAKİNESİ

Pandemiyle mücadelede en önemli yeri alan cerrahi maske üretim kapasitesinin artırılması amacıyla yürütülen AR-GE çalışmaları sonucunda İstanbul Küçükköy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde, otomatik üç katlı telli ultrasonik cerrahi maske makinesinin üretimi tamamlandı. Okulumuzda bu makine ile günde 100 bin cerrahi maske üretimine başlandı.

N95 STANDARDINDA MASKE MAKİNESİ

Pandemi ile mücadelede N95 maskeleri özellikle sağlık çalışanları için vazgeçilmez bir ihtiyaç olarak karşımıza çıkıyor. Ancak üretim süreci zorlu olan N95 standartlarındaki maskenin makinesini temin etmek de çok zor bir süreç olarak karşımıza çıktı. Buna karşılık meslek liselerinde AR-GE çalışmalarına başlandı ve çalışmalar sonucu Tekirdağ Çerkezköy Türk Tekstil Vakfı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde N95 maske makinesi üretildi. DİĞER ÜRÜNLER Yukarıda belirtilen ürünlerin yanı sıra AR-GE çalışmaları sonucunda Konya Kılıçaslan İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Otomatik Cerrahi Maske Makinesi, Ankara Yenimahalle Şehit Mehmet Şengül Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Ultraviyole-C (UVC) hava sterilizasyon cihazı, İstanbul Bağcılar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde 3-D yazıcı ve solunum cihazı, İstanbul Maltepe Küçükyalı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde ozon hava dezenfekte cihazı ve temassız kızılötesi termometre, Sancaktepe Eyüp Sultan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde video laringoskop cihazı ve son olarak Mehmet Tuza Pakpen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde İzole Numune Alma Ünitesi üretildi.

ÜRETİLEN ÜRÜNLERİN DAĞITIMI

Meslek liseleri tarafından üretilen tüm ürünler valiliklerin koordinasyonunda öncelikle sağlık kuruluşlarına ve sağlık çalışanlarına veriliyor. Bunun yanı sıra başta emniyet ve askeri birimler olmak üzere tüm kamu kuruluşlarına da gerekli malzeme desteği sağlanıyor. Öte yandan uzun bir süredir başarı ile yürüttüğümüz “Meslek Liseleri ailelerle buluşuyor” projesi pandemi sürecinde revize edilerek meslek liselerinde üretilen ürünlerin bir kısmı yaşlı ve bakıma muhtaç kişilere dağıtıldı.